Световната здравна организация (СЗО) вярва, че силно инфекциозният „делта“ щам на коронавируса скоро ще се превърне в доминиращ вариант в света. В същото време експертите все още не разполагат с пълна яснота защо този щам присъства в някои страни, докато в други - не , заявиха в сряда от централата на СЗО в Женева.

Делта щамът е идентифициран в 111 държави и територии, като броят им се е увеличил със седем от 6 юли, според епидемиологичния бюлетин на СЗО, публикуван в сряда.

Сега той циркулира в Индия, където е открит за първи път през октомври 2020 г., както и в Русия, Обединеното кралство, Испания, Турция, Тайланд, Израел, Бразилия и САЩ, наред с други. В същото време СЗО няма данни за присъствието на този щам в Исландия, Египет, Черна гора, Куба и в редица други държави и територии, общо 85.

Отговаряйки на въпроса какви мерки са необходими за предотвратяване на проникването на делта щама в страната, СЗО обясни: „Всички вируси, включително SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, се променят с течение на времето. Очаква се да се появят нови варианти на този вирус. Въпреки това широко разпространеното предаване на COVID-19 дава на вируса по-голям шанс за промяна.

В тази връзка организацията вярва, че „намаляването на предаването [на инфекция] чрез използване на доказани методи и мерки за контрол на заболяването е от решаващо значение за намаляване на потенциала за мутация“. Освен това трябва да се избягва навлизането на вируса в животински популации.

Що се отнася до ограниченията за пътуване, СЗО заяви, че мярката „може да играе ограничена роля за предотвратяване на вноса на варианти на [вируса]“. Страни, чиито здравни системи нямат капацитет да се справят с повишения риск, свързан с опасните щамове, „могат временно да наложат по-строги ограничения за пътуване“, за да предотвратят навлизането на опасните щамове, посочват експертите.