Kирил Искренов-Доктора тежи 270 кг и поддържа кръвно на спортист с чудодеен чай с мед, лимон и джинджифил, пише Марица бг.

Не ме е страх от коварния вирус. Щастлив съм, живея в семейна идилия в моето село Гигинци. Тук съм като в рая - сред най-обичните ми хора, сред двор, пълен с цъфнали овошки и ухаещи пролетни цветя.

Това споделя най-тежкият човек в държавата. Кирил Искренов-Доктора се чувства прекрасно, напук на твърденията, че килограмите са рисков фактор при пандемия.   

Започва деня с уханен билков чай с джинджифил, куркума и лимон сред концерт на пойни птички. Препоръчва на всички този еликсир, идеално средство за тонус и имунитет. 

Доктора не пие лекарства. Въпреки 270-те килограма кръвното му е като на атлет - 80 на 120. А единственото, което качва, са годините.

Посред  пандемията от КОВИД-19 Доктора води сериозна битка - с килограмите. С желязна диета вече е стопил 30 от миналогодишните 300. Сключил е облог с известния журналист Мартин Карбовски и е амбициран да закове кантара на 200 кила до Коледа.

Трудно се пази диета в сезона на празници и принудителна домашна изолация, но Искренов се бори мъжки с апетита. Залага на салати, плодове, фрешове, риба, намалил е до минимум кюфтетата и домашната сланинка с винце. Спрял е захарта, дори кафето пие с мед. Всеки ден прави и серия упражнения.      

За моето поколение дадената дума е хвърлен камък, решен съм да успея. А и гоня 60, килограмите започват да ми дотежават, споделя великанът.  

Волята, калена в ранни години, със сигурност ще му помогне в топенето на килограми. Като дете най-тежкият българин бил отличен футболист. Над 10 години бил в юношеския национал, бърз като стрела, тежал само 73 кг.

Предричали му бляскаво бъдеще. След счупен крак натрупал килограми и се сбогувал със спорта, но си остава негов верен фен и до днес. В семейството се гордеят със световен и олимпийски шампион - прославения щангист Валентин Христов. 

В живота ме е ловил само един вирус - любовен, признава най-тежкият българин. Кирил е от редките щастливци, за които голямата сърдечна тръпка е съпругата му Лариса, в която е още влюбен, въпреки че вече се радват на внуци.

Нямам яхти, самолети, поршета, но имам най-голямото богатство - чудесно семейство, което ме прави щастлив. На семейството, а и на гена дължа доброто си здраве, чука на дърво великанът със златно сърце.   

Спи спокойно в дом, отворен за всички. Входната врата не се заключва, всеки може да почука и да получи добра дума, съвет и лек. Като видя, че някой брои стотинки, ме заболява сърцето и подарявам билки, т.е. надежда, заявява Доктора.  

Завещанието на баба Манка: Пазят чудодейна смес от 10 билки по-строго от рецептата на кола кола

Той е от известен род на лечители. Признава, че е циментирал кръвното с прословутите лековити прахчета, завещани от прабаба му Манка. Навремето са вземали прочутата знахарка с файтон да бабува и да лекува всякакви болежки из целия регион.  А днес  няма държава в света, където някой нашенец да не се е лекувал с еликсира на прочутата знахарка.

Завещала е на рода чудодейната смес от над 10 билки. Рецептата се пази в тайна, по строга от тази на кока кола. Предава се от поколение на поколение. Доктора я получил от дядо си Георги, уважаван лечител и запален патриот, който се просълзявал пред семейната реликва - картата на Велика България на три морета. 

Рецептата на баба Манка не бих предал, дори да ме изправят пред съда, твърди Искренов. В момента знаят тайната той и брат му, ще я наследят децата и внуците им.

Една от рецептите на прочутата знахарка е тъкмо за лечение на белия дроб, най-уязвим на инфекцията на коронавируса. Основна съставка на рецептата е тамянът. Шефът на Оперативния щаб ген. Мутафчийски не можа да отговори дали тамянът убива вируса.

Това трябва да се проучи, може да се окаже спасение за много хора. Отдавна  правим лекарство с високо съдържание на тамян, а нали предупреждават, че COVID-19 може да стане сезонна зараза, трябва да сме готови да противодействаме, казва Доктора от Гигинци.

Убеден е, че има много позабравени, но изключително ценни народни рецепти, които трябва да бъдат издирени и съхранени. Като изпитаното бабино средство препоръчва греяно вино с черен пипер и мед - идеално срещу настинка. Изпотяваш се обилно и на сутринта си здрав.

Добре е преди антибиотика да използваме бабини рецепти. А и да не забравяме, че може да дойде време, когато антибиотиците ще спрат да ни действат - трябва да имаме алтернативи, категоричен е Искренов.

Човек се лекува 50 процента с думи

От личен опит се е убедил и в друга мъдрост - човек се лекува 50 процента с думи. За пръв път Искренов чул това твърдение на младини от главния лекар на болницата в Радомир, където бил директор.

Най-уважаваният доктор в болницата Спас Добридолски твърдял, че добрата дума и грижата са изключително важен фактор при справянето с всяка болест. Убедих се, че е така, от личен опит. Същото важи и за коронавируса -подадат ли ти ръка, ще оздравееш по-бързо. Самотата убива. Научно е доказано, че е по-опасна от рака, пише го в книгите, казва Доктора.    

Пандемията му е помогнала да отсее още по-ясно най-ценните неща в живота си, въпреки че никога не е бил материалист. Коронавирусът доказа, че ние, хората, не сме богове, не сме богоизбрани. Дори премиерът на Велика Британия влезе в болницата, както всички останали, казва Искренов.

Това, че сме трети в Европа по заразени, се дължи на ефикасните и навременни мерки на щаба и на кабинета. Дано докрай държат здраво фронта, та пандемията да ни отмине по-бързо и безболезнено, казва Доктора.

Убеден е, че вирусът е своеобразно наказание. Бяхме се самозабравили. Една малка България разполага с автосалон, на който може да завиди дори богата Германия. Алчността и завистта изместиха щедростта и добротата.

Забравяме, че всички отиваме на едно място - създадени от господ, отиваме при него, и то с празни ръце. Затова не бива да изпадаме в такава зависимост от алчността и трупането на имане, категоричен е  Кирил Искренов. 

Надява се сериозното изпитание коронавирус да е сериозен урок за всички - по добрина, щедрост, съпричастност към болката на другия.

Самият той следва неотклонно съвета на дядо си Георги -  помагай винаги, когато можеш, доброто винаги се връща!  

Енергия от тепетата

Пловдив е невероятен град. Не го казвам аз - оценката е на Европа, иначе нямаше да стане първата ни европейска столица на културата, казва Доктора. Редовно прескача под тепетата, зареждат го с енергия. Има много приятели във и около Пловдив. Няма друга страна като България. Болно ми е само, че дръпнахме назад вместо напред, особено в морала. Дано си върнем ценностите, казва Кирил Искренов.

Извор измива 20 болести

Селото на най-тежкия българин - Гигинци до Брезник, е прочуто с манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” и лековитото си за 20 болести аязмо. Водата, която лекува очни болести, бъбреци, укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервната система, извира от корените на стар дъб в двора на Светата обител. Старата църква на манастира е издигната през 1814 г.

Манастирът пази частица от мощите на единия от покровителите си - Свети Козма. Трите бронзови камбани, по тон всяка, са единствени по рода си в България, лети в Гърция по подобие на тези в Атон.