Около тиквата витае вековен спор - плод или зеленчук е тя? Тук обаче сме в ситуация, в която всички са прави. Тиквата е от рядка група плодови зеленчуци и има качества и на плод, и на зеленчук едновременно, предава "Дарик".

Тиквата има и семки, годни за консумация, а към тази цялата уникалност можем да добавим безброй ползи за здравето, както и мек приятен вкус. 

Силно хранителна и особено богата на витамин А

Тиквата има впечатляващ хранителен профил. Тя притежава високо ниво на витамини и минерали, като същевременно е с ниско съдържание на калории. Тиквата е нискокалорична, тъй като е 94% от нея е вода.

Тя обаче притежава и много високо съдържание на бета-каротин и каротеноиди, които тялото ви превръща във витамин А. 

Антиоксидант, който намалява риска от хронични заболявания

Свободните радикали са молекули, произведени от метаболитния процес на тялото ви. Макар и силно нестабилни, те имат полезни роли, като унищожават вредните бактерии.

Въпреки това, прекомерните свободни радикали във вашето тяло създават състояние, наречено оксидативен стрес, което е свързано с хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Тиквата съдържа антиоксиданти, като алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин.

Тези й качества могат да неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките ви. Проучвания показват, че антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето и намаляват риска от рак, очни заболявания и други състояния.

Коктейл от витамини, които повишават имунитета

Тиквата е заредена с хранителни вещества, които могат да засилят имунната ви система.

Тя има високо съдържание на бета-каротин, който тялото ви превръща във витамин А. Изследванията показват, че витамин А може да укрепи имунната система и да помогне в борбата с инфекциите. Принципно хората с дефицит на витамин А имат по-слаба имунна система.

Тиквата също има високо съдържание на витамин С, за който е доказано, че увеличава производството на бели кръвни клетки, помага на имунните клетки да работят по-ефективно и заздравява раните по-бързо.

Освен двата витамина, споменати по-горе, тиквата също е добър източник на витамин Ежелязо и фолиева киселина, които доказано помагат и на имунната система.

Защитава зрението 

Обикновено зрението се влошава с възрастта. За щастие, приемането на правилните хранителни вещества, може да намали хода на времето. Тиквата има в изобилие хранителни вещества, които ще направят зрението ви силно, докато тялото ви остарява.

Съдържанието на бета-каротин в тиквата осигурява на тялото ви необходимия витамин А. Изследванията показват, че дефицитът на витамин А е много често срещана причина за слепота.

Учените са установили, че хората с по-висок прием на бета-каротин са в значително по-нисък риск от катаракта, друга често срещана причина за слепота.

Тиквата също е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин - две съединения, свързани с по-ниски рискове от свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) и катаракта.

Освен това тиквата съдържа солидни количества витамини С и Е, които функционират като антиоксиданти и могат да попречат на свободните радикали да увредят очните ви клетки.

Хранителна плътност и ниски калории - рецепта за отслабване 

Тиквата е изключително нискокалорична, въпреки че е тъпкана с хранителни вещества. Тя е много подходяща храна за отслабване, защото можете да ядете повече от нея, за разлика от други източници на въглехидрати, като ориз и картофи.

Нещо повече - тиквата е добър източник на фибри, които могат да помогнат за ограничаване на апетита.

Антиоксидантите намаляват риска от рак

Ракът е сериозно заболяване, при което клетките растат необичайно. Раковите клетки произвеждат свободни радикали, за да си помогнат да се размножават бързо. Тиквата съдържат каротеноиди, които функционират като антиоксиданти.

Тези съединения са свързани с по-ниски рискове от рак на стомаха, гърлото, панкреаса и гърдата.

Калий, витамин С и фибри спомагат за здраво сърце 

Тиквата съдържа разнообразни хранителни вещества, които могат да подобрят здравето на сърцето ви.  Тя е с високо съдържание на калий, витамин С и фибри, които способстват за доброто функциониране на сърцето.

Проучвания показват, че хората, който приемат калий, имат по-ниско кръвно налягане и намален риск от инсулти - два от най-рисковите фактори, които засягат сърцето. Високото съдържание на антиоксиданти може да предпази „лошия“ LDL холестерол от окисляване.

Когато LDL холестероловите частици се окисляват, те могат да се слепват по стените на кръвоносните съдове, което пък ограничава потока на кръв в съдовете и увеличава риска от сърдечни заболявания.

Съединения за здрава кожа 

Тиквата притежава хранителни вещества, които са чудесни за вашата кожа. Първо, има високо съдържание на каротеноиди като бета-каротин, които тялото ви превръща във витамин А. 

Проучванията показват, че каротеноидите като бета-каротин могат да действат като естествен слънцезащитен крем. Веднъж погълнати, каротеноидите се транспортират до различни органи, включително кожата. Там те помагат за защита на кожните клетки от увреждане от вредните UV лъчи.

Тиквата също има високо съдържание на витамин С, който е от съществено значение за здравата кожа. Вашето тяло се нуждае от този витамин, за да произведе колаген и протеин, които поддържат кожата здрава.

Освен това, тиквата съдържа лутеин, зеаксантин, витамин Е и много антиоксиданти, за които е доказано, че повишават защитните сили на кожата ви срещу UV лъчите.

Лесна диета 

Може да добавите тиквата към вашата диета. Тя е вкусна за добавка към здравословното ви меню. Нейният сладък вкус я прави популярна съставка в ястия като кремове, пайове и палачинки, но тя си пасва със солени ястия, като печени зеленчуци, супи и тестени изделия.

Тиквата има трудна за рязане кора, но след като вече сте я нарязали, извадете семките и ги изсушете. Семената също са годни за консумация и са пълни с хранителни вещества, които предлагат много други предимства. Например, тиквените семки могат да подобрят здравето на пикочния мехур и сърцето.

Най-лесният начин да ядете тиква е да я подправите със сол и черен пипер и да я изпечете във фурната. Много хора също обичат да правят тиквена супа, особено през зимата.