По разпореждане  на РЗИ, малко преди 17 часа беше вдигната карантината на отделението по анестезиология и интензивно лечение в пазарджишката многопрофилна болница. За да заработи на пълен капацитет обаче, е необходимо да се попълни съставът на отделението. 

По-голямата част от персонала в интензивното отделение  е заразено с коронавирус и в момента 14 медицински работници са под 28-дневна карантина в домовете си.

Отделението разполага само с трима специалисти, които вече са изтощени от умора, каза директорът на многопрофилната болница д-р Красимир Темнилов, цитиран от БНР:


"Разполагаме само с тези трима реаниматори и двама доброволци лекари. Вече са се изтощили много тези колеги. Паднал им е имунитетът и ни се затруднява много работата. Търсим колеги анестезиолози, инфекционисти, обикновени лекари, анестезиологични сестри и санитари.

Интензивното отделение на болницата е най-голямото в областта. В разпространено до медиите писмо се казва: "Помогнете, за да може да заработи интензивното отделение, което е жизнено важно за жителите на областта".

Единият лекар -доброволец е д-р Кристина Дечева, която е пристигнала от Мюнхен. Тя е завършила медицинското си образование там, като е защитила  и дисертация в областта на онкологията. 

В болницата има още трима доброволци, една медицинска сестра и двама спортисти, които покриват част от санитарните задължения. Недостигът на реаниматори обаче е голям, затова е и апелът за помощ, съобщават от ръководството на пазарджишката болница.