Дупка в Закона за здравето позволява заразноболните да скрият от лекарите болестта си макар тя да е остро инфекциозна, да застрашава с инфекция самия медик и дори да представлява заплаха за общественото здраве, това съобщава в. Монитор.

Основанието е, че болестта на лицето попада под категорията лични данни и за тях не може да пита дори докторът, освен ако то само не му каже.

Оказва се, че по тази причина в анкетните карти за пристигащите на летищата от чужбина, които задължително трябва да прекарат 14-дневна карантина, не фигурира графа за вписване на заразно заболяване дори те да са диагностицирани вече и да им е известно, че са с COVID-19, установи проверка.

Такива случаи вече имаше в началото на месец май. Инфектирани с коронавирус нашенки се върнаха от Нидерландия, отказаха да бъдат лекувани в болница, устроиха истинска гонка на аерогара София и успяха да се измъкнат от лекарите на Регионалната здравна инспекция.


Дори се наложи да гонят едната чак в багажното отделение с все предпазните скафандри, ръкавици, шлемове и маски. Впоследствие заразата беше пренесена от жените по родните им места.

Независимо че специален член от Закона за здравето и още няколко други нормативни акта да позволява санкционирането на хора, които знаят, че разпространяват зараза, прокуратурата е с вързани ръце, тъй като няма подписан документ от такива лица на летището, че знаят за заразата, която носят.

„Това, което ние правим, е връчване на предписание, с което човекът се запознава и подписва на летището. В него е описано задължението му при пристигане да спазва 14-дневна карантина, да посочи личния си лекар и адрес. Така главният здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев отговори на въпрос за практиката на летището. „Това е напълно достатъчно и практиката показва, че то работи”, допълни той.

„В нашето законодателство не се изиска болен да съобщава за болестта си на кого и да било, включително и заразените с ХИВ. В практиката ни на лекари се сблъскваме често пъти с този казус. Пациенти се водят на отчет повече от 10 години и не са длъжни и не ни уведомяват. Ако имаме някакви основания, ги изследваме и така разбираме, че всъщност този болен има много голяма история“, това обобщи началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той не отказа коментар на казуса с необявените заразни заболявания при пристигане на летището, липсата на графа за това в анкетните листи и дали такава ще бъде прибавена.

Оказва се обаче, че на засегнати от остри заразни заболявания, които укриват това, законодателството на САЩ не прощава за разлика от европейските страни. „Там случаите, в които не обявиш, че си със заболяване, което може да застраши здравето на твоя лекар, са инкриминирани”, посочи ген. Мутафчийски.

„Това е въпрос на юридическо тълкуване. Освен това живеем във време, в което обществото е чувствително към ограничаване на права и съобщаване на лични данни, а здравните данни са особено чувствителни, каза още Мутафчийски. – Затова подхождаме много внимателно. Бяхме приканвани много пъти за обявяване на това къде живеят болните, как живеят, но ние категорично отказваме такава информация и това е нормално”, заключи той.

В контекста на защитата на личните данни коментира проблема и депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер, която има и научна публикация по темата.

„Тук не става въпрос само за Закона за здравето, но и регламентът за защита на личните данни. Информацията за здравословното състояние е особено чувствителна при това не само на публичните личности, но и на всеки отделен български гражданин”, каза д-р Джафер.

За пример тя посочи случаи от чужбина, в който пациент е осъдил своя личен лекар, защото той е съобщил на партньора му, че е заразен с ХИВ.

„Правило е, когато се застрашава общественото здраве, то трябва да бъде защитено независимо дали пациентът иска да се лекува или не, каза още тя. „Според мен на инфекциозните заболявания трябва да се гледа по по-различен начин, точно когато е застрашено общественото здраве. Санитарните власти могат да приемат правила, които да се спазват от всички”, допълни д-р Нигяр Джафер. Тя обясни, че това може да стане с подзаконов нормативен акт по отношение на дадена ситуация.

БЛИЦ припомня, че междувременно стана ясно, че гастарбайтер със симптоми на коронавирус, който е пристигнал с полет от Лондон е вдигнал на крак летището в София.