По време на празниците не трябва да смесваме алкохола с газирани напитки. Тази препоръка дава доц. д-р Людмила Нейкова-Василев, токсиколог от ВМА в интервю за Novini.bg по повод консумацията на алкохол и рисковете от това по време на коледните и новогодишните празници.

Лекарят посочва, че не трябва да се прибягва до консумацията само на листни мезета, а да се наблегне на млечни и месни такива. "Хубавото мезе води до по-бавно проникване на алкохола през кръвотока в организма, т.е. не настъпва рязко опиянение. Алкохолът се разтваря в мезето и затова по-бавно постъпва в човешкия кръвоток и по-бавно достига максимална концентрация“, обяснява тя.

Д-р Нейкова казва, че когато човек си позволява малко количество алкохол и контролира в каква доза да бъде, тогава не може по никакъв начин да бъде набеждаван, че злоупотребява. "Но, когато това нещо стане ежедневие, рискът да мине в следващата категория е много голям.

Няма как еднозначно да се отговори на въпроса – при кой може да се прояви такава зависимост, както и няма значение какъв алкохол се консумира - лек или твърд.

Хората не приемат, че от бира или вино може да се получат зависимости, но това не е така - реалността е коренно различна", коментира още докторката.