Японски лекари съобщиха, че лукът съдържа вещества, които спомагат за защитата на организма от различни заболявания, включително от рак и хипертония.

Трябва да се внимава с консумацията на ягоди

Освен това този зеленчук помага в диабета, увеличавайки контрола над кръвната захар. Ползите от лука са напълно обясними — той съдържа много вещества, които влияят положително върху организма. В него има протеини, въглехидрати, водоразтворими витамини и минерали като селен, калций и желязо.

Боровинките са полезни за мозъка

Лукът е богат на хранителни вещества, с уникална биологична активност, които му придават антибактериални и антиоксидантни свойства. Затова и той е в състояние да намали нивото на глюкоза, мазнини и холестерол в кръвта, разкриват още лекарите.
 
Освен това, те посочиха лука като полезен за предпазване от развитие на рак. Едно от неговите съединения, селен, може да активира процеса на апоптоза - самоунищожение на злокачествени клетки и да потиска растежа на нови, съобщава в своите новини Yahoo Japan.