Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че специалният екип за борба с коронавируса към Белия дом ще "продължи безсрочно" работата си, въпреки че вчера вицепрезидентът Майк Пенс обяви, че ще започне да прехвърля задълженията си на федералните агенции от следващите седмици.

В "Туитър" американският лидер написа, че щабът е свършил "фантастична работа".

"Заради този успех специалният екип ще продължи безсрочно с фокус върху безопасното отваряне на нашата страна отново", обяви Тръмп.

Той каза още, че щабът ще се съсредоточи и върху ваксини и терапии.


Междувременно държавния секретар Майк Помпео обвини Китай, че коронавирусът е създаден умишлено. 

Съединените щати разполагат със „сериозни доказателства“, че новият коронавирус е произлязъл от лаборатория в китайския град Ухан, но това „не е сигурно“, заяви днес той.

Попитан на пресконференция за разминаващи се изказвания на високопоставени представители на американското правителство по въпроса, Помпео увери, че няма никаква непоследователност. И двете твърдения – „не е сигурно“, че коронавирусът е произлязъл от китайска лаборатория, но имаме „сериозни доказателства“ – „са верни“, аргументира се той.

Помпео отбеляза, че американското разузнаване все още изяснява откъде е дошъл новият вирус.

Китай можеше да предотврати смъртта на стотици хиляди хора в целия свят и да спести глобални икономически проблеми, ако беше по-прозрачен за новия коронавирус, каза американският държавен секретар, цитиран от Ройтерс.

Помпео обвини Пекин, че е имал избор, „но вместо това е прикрил епидемията в Ухан“. „Китай все още отказва да споделя информацията, от която се нуждаем, за да осигурим безопасността на хората“, допълни той.