Рядка операция в столичната болница "Лозенец". Акушер-гинеколози отстраниха голям тумор от яйчника на 70-годишна жена. Образуванието тежи 5 килограма и половина. Изследванията показват, че е доброкачествено.

Снежана Мацова не е ходила на гинеколог повече от 25 години. Не подозирала, че и жените на 70 може да имат проблеми с яйчниците.

"Някъде от зимата почна да ми расте коремът. Ама аз понеже бях много слаба и викам напълнях и за това изобщо не съм си обръщала внимание", разказва жената, цитирана от БНР.

Преди около месец Снежана търси лекарска помощ заради силни болки в корема. Медиците в Дупница поставят диагноза - тумор на яйчника.

"Не съм очаквала. Това ми е грешката, че не съм ходила на профилактични прегледи", казва Снежана.

Медици от столичната болница 'Лозенец" потвърждават диагнозата и предприемат спешна животоспасяваща операция.

"Туморът даже ние не очаквахме, че ще е толкова голям. Беше 5 килограма и половина. Такива тумори могат да се отглеждат", обясни доц. Дорина Асенова - началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец".

Лекарите се подготвили за дълга операция с възможни усложнения.

Такива големи обеми, заемащи процеси в корема често водят до усложнения. Тъй като се притискат и изместват различни органи и съдове. А когато става въпрос за пациенти в своята осма декада, очакваме и съпътстващи заболявания, които също могат да доведат до проблеми", казва д-р Жулиен Димитров - анестезиолог в УМБАЛ "Лозенец".

В случая, за щастие, усложнения няма. А туморът е доброкачествен.

"Жените са си жени до края общо взето и гинекологичните заболявания не ги подминават", коментира доц. Дорина Асенова.

Затова лекарите съветват жените да не пропускат годишния си профилактичен преглед при гинеколог.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук