Бързо променящият се коронавирус създаде още един свръхзаразен мутант на Омикрон, който тревожи учените, тъй като се появява в много страни, включително в САЩ, и се разпространява бързо в Индия, съобщи Асошиейтед прес.

Учените твърдят, че вариантът, наречен BA.2.75, може да е способен да се разпространява бързо и да заобикаля имунитета от ваксини и предишни инфекции. Не е ясно дали той може да причини по-сериозно заболяване от други омикронови варианти като световноизвестния BA.5.

"Все още е много рано да правим твърде много заключения", каза Матю Биникър, директор на отдела по клинична вирусология в клиниката "Мейо" в Рочестър, Минесота. "Но изглежда, че особено в Индия скоростта на предаване на вируса показва експоненциално нарастване." Според него все още не е ясно дали BA.2.75 ще изпревари BA.5.

Все пак фактът, че вече е открит в много части на света, дори и при по-ниски нива на контрол, "е ранна индикация, че се разпространява", казва Шиши Луо, ръководител на отдела за инфекциозни болести в компанията "Хеликс", която доставя информация за вирусно секвениране на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Този мутант е забелязан в няколко отдалечени щата в Индия и изглежда се разпространява по-бързо от други варианти там, казва Липи Тукрал от Института по геномика и интегративна биология към Съвета за научни и промишлени изследвания в Делхи. Той е открит и в около 10 други държави, като Австралия, Германия, Великобритания и Канада. Неотдавна бяха установени два случая по западното крайбрежие на САЩ, а миналата седмица "Хеликс" идентифицира трети случай в САЩ.

"Притесненията на експертите се подхранват от големия брой мутации, които отличават този нов вариант от предшествениците на Омикрон. Някои от тези мутации са в области, свързани с шиповия протеин, и биха могли да позволят на вируса да се свързва с клетките по-ефективно", каза Биникър, цитиран от "Труд".