Мутациите на коронавируса SARS-CoV-2, открити от началото на разпространението му по света, достигнаха 500.

"До днес са известни 500 различни мутации на новия коронавирус, това е нормално явление, всички живи организми мутират и еволюират.

Вирусите мутират особено бързо, защото имат примитивен генетически апарат. Най-често мутациите отслабват вируса, правят го по-малко смъртоносен.

Но може и да го превърнат в по-силно инфекциозен. Досега всички мутации на коронавируса, които са описани в научни разработки, влияят незначително на свойствата на вируса, който предизвиква COVID-19", каза Алберт Ризванов, директор на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет и ръководител на научна група за разработване на тест-системи и ваксини срещу коронавируса.

Анна Попова, ръководител на Роспотребнадзор, съобщи за мутация на вируса, която циркулира в Сибир. От ведомството уточниха, че става дума за мутация, вече разпространена в Япония. Попова каза, че измененията във вируса не го правят по-опасен.

Според Ризванов настоящите данни за мутациите позволяват да се направи извод, че разработваните по света ваксини срещу COVID-19 могат да се борят с мутиращия вирус.

Ваксината срещу COVID-19 може да бъде допълнена, но не и преправена, ако Ес-белтъкът на коронавируса започне да мутира, заяви междувременно пред телевизия "Русия-24" Федор Лисицин от руския Национален изследователски център "Гамалея", където бе разработена руската ваксина "Спутник V".

"Мутациите на белтъците на коронавируса не засягат принципа на действие на ваксината. Ако настъпи мутация на белтък, към ваксината ще се добави компонент с изменения белтък", каза той.

Лисицин изтъкна, че в института "Гамалея" досега не са попадали на мутация на коронавируса с изменение в параметрите на Ес-белтъка.