Специалисти предупреждават, че се очаква грипна вълна, наред с пандемията от Covid-19. Здравното министерство е осигурило 230 хиляди безплатни дози по Националната програма по ваксинопрофилактика. Те обаче още не са стигнали до кабинетите на личните лекари.

"Безплатните ваксини срещу грип все още не са доставени на личните лекари. Списъците със желаещи вече са изготвени, но те ще са повече от дозите. И това не е прецедент", каза  д-р Евгени Крайселски от столичното 22-ро ДКЦ.

"От нас искат една бройка на пациентите и ние си я даваме честно и почтено още юли и август, при което ни дават ниска бройка ваксини за поредна година. Силно се надявам да реагират бързо този път, защото, ако започнат да ни ги носят през ноември няма да има смисъл", заяви медикът, цитиран от БНР.

"Общото количество на ваксините е недостатъчно", категоричен е д-р Крайселски. Според него са нужни дози за една трета от населението над 65 години, приблизително 900 хиляди.

Безплатните ваксини трябва да стигнат до 3300 общопрактикуващи лекари в страната, в над 700 населени места, уверява директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

"Информацията, която имаме от компанията притежател на разрешение за употреба е, че вече са доставени тези количества - 230 хиляди и започва разпространението при общопрактикуващите лекари. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще могат да бъдат доставени тези количества. Ваксинирането е добре да се случи в следващите няколко седмици преди евентуалното настъпване на грипната вълна".

Той съобщи, че тази година се очаква общото количество противогрипни ваксини да бъде около 400 хиляди дози. 

"До момента вече са доставени в началото на месец октомври 90 хиляди дози в откритите аптеки, откъдето хората след изписване от лекар можеха да си ги закупят. В началото на тази седмица бяха доставени и разпространени допълнително в аптеките още 70 хиляди дози", каза медикът.

Очакваните щамове на сезонен грип са  „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“. Все още няма данни каква ще е грипната вълна, според вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

"Никой не знае дали ще има грип или няма да има. Грипът не е изчезнал. Той ще се върне в някакъв момент", каза д-р Крайселски.

Пред кабинетите на общопрактикуващите лекари има пациенти с оплаквания, подобни на Covid-19.

"Много от симптомите се припокриват, но при грип началото е много внезапно, докато при Covid-19 симптомите настъпват постепенно. С преглед само трудно могат да се диференцират двете заболявания. При всички положения е необходимо да се направи тест", казва доц. Нина Янчева, която завежда катедра „Инфекциозни болести“ в Медицинския университет София.