"425 лекарства по лекарско предписание липсват в аптечната мрежа и при дистрибуторите. 160-170 от тях са жизненоважни и без аналог.

Те са предназначени за определен брой болни и за тях трябва да съществува забранителен постоянен списък, отделно от този на СЕСПА", това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, цитиран от "Телеграф".

"Отделно липсват и такива без лекарско предписание“, добави той. Костов подчерта, че продължава да няма инсулини в аптеките, защото причината за това не е отстранена. „В огромната си част това се дължи на реекспорт", посочи председателят.

Той поясни, че български лекарства се изнасят в над 20 държави, позовавайки се на списък, публикуван от ИАЛ.

Рецепти

След пускането на е-рецепти за изписване на лекарства за диабет и антибиотици в аптечната мрежа продължават да се изпълняват и хартиени.

“Има промени и в други части на нормативната база, като например водене на дневници, които стават електронни за отпуснатите рецепти“, каза той и добави, че това забавя обслужването на хората.

Според Костов всички рецепти трябва да са електронни, защото в момента фармацевтите трябва да пренасят данните от хартията в таблица с 10 колони. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки е убеден, че електронните рецепти няма да решат проблема с липсата на медикаменти, защото основната причина да няма важни лекарства в мрежата е реекспортът.

Срокове

Издадените хартиени рецепти за антибиотици ще важат 7 дни.

„До 6 месеца са валидни антидиабетните“, посочи той. По думите му ще е необходимо време, за да се автоматизира процесът.

„Понеже нямаше никакви електронни бели рецепти досега, има нужда от напасване на нещата. Досега само по каса изпълнявахме, а сега вече и на свободна“, коментира Костов. Той добави, че има лекари, които нямат договори с НЗОК и нямат софтуер, за които новата ситуация ще създаде стрес.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук