От седмици в болницата в Ловеч е спряно снабдяването с животоспасяващи лекарства и консумативи. За това алармираха работещите там в писмо до здравния министър Кирил Ананиев. Това принуждава персонала да напуска и ако до четвъртък проблемът не бъде решен, в петък те ще подадат колективна оставка.
В писмото изпратено и подписано от членовете на двете синдикални организации в Ловешката болница е посочено още, че финансовото състояние на лечебното заведение се влошава ежедневно, а броят на желаещите да се лекуват в него намалява драстично. Освен това заради липсата на животоспасяващи лекарства и консумативи животът и здравето на пациентите, които се лекуват в Ловешката болница е застрашен заради това, че работещите там не са получавали заплати от август насам.

Има масово напускане на лекари, медицински сестри и дори санитари. Работещите в ловешката болница уведомяват министър Кирил Ананиев, че ако до четвъртък, 21 декември проблемът не бъде решен, в петък те ще подадат колективна оставка, като преустановят работния процес. В писмото е отправена и молба проблемът да бъде решен незабавно и работещите в Ловешката болница да получат отговор от здравния министър незабавно.

Очаква се малко по-късно днес пък Общинският съвет в Ловеч да съгласува предложението на работещите в ловешката болница, общината да отпусне от резерва си по триста лева. Все още обаче общинските съветници не са стигнали до тази точка, но и там не е сигурно дали Общинският съвет в Ловеч ще отпусне финансова помощ от по триста лева на работещите в Ловешката болница. Това, което стана ясно е, че резервът в Общинския бюджет е близо 50 хиляди лева.

Източник: БНР