Депутатите изслушват в пленарната зала здравния министър Стойчо Кацаров. Към него има отправени питания за имунизацията срещу коронавируса и за подготовката за евентуална нова вълна. 

Идването на Кацаров в парламента е по искане на ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи настояват да се каже как здравните власти организират борбата с коравия вирус. 

"Не знам как е възможно антиваксър да обещава за силата и смисъла на ваксините", каза Росица Кирова.

Коментарът й предизвика усмивка по лицето на Кацаров. Той настоя, че от началото ваксинационната кампания е била неправилно организирала. 

"Ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора, вероятно голяма част от тези хора щяха да бъдат живи", заяви Кацаров.

Той смята, че имунизацията на младите в продължение на месеци е било грешка. Хората с тежки хронични заболявания също не са били на фокуса в началото на ваксинацията.

Здравният министър изнесе данни, че продължителността на живот в България се е увеличила. Само в рамките на една година обаче този показател е надолу.

Министърът все пак призна, че има забавяне във ваксинационната кампания. Риск е и дебалнсирането на здравната система. Това, по думите на министъра обаче е нещо, което няма как да се преправи бързо.

"Ако този процес не се ускори, няма да имаме стабилна основа, върху която да стъпим при нова вълна", предупреди той.

Кацаров смята, че веднъж създадени съмненията към ваксините трудно могат да се променят. Изрази надежда, че Народното събрание няма да седи отстрани и да "гледа сеира на министъра на здравеопазването и да вика: Ти защо сега не ваксинираш хората".

По време на изслушването на Кацаров стана ясно, че има разботен план на няколко етапа какво ще стане при евентуална нова Ковид вълна - какви действия ще се взимат, какви обекти ще бъдат затваряни и кои не, как ще се организира приемът на пациентите и др. 

"Предвидили сме поетапно заемане на леглата, като се запълни едната болница, ще се отиде в следващата. На базата на събраната информация разработихме Единен протокол за поведение при Ковид. 

Пуснали сме поръчка за медикаменти, използвани за лечение. Стартирана е процедура за финансово подпомагане и ремонт на Ковид отделенията в цялата страна. В момента се събират проектните предложения и ще бъде стартирано финансирането", посочи още Стойчо Кацаров. 

"Аз оставам привърженик на това, че ваксината е доброволна и че хората трябва с разума си да прецени", каза той.

Той коментира, че разбира защо в някои държави вече има задължително изискване за ваксините.

„Нека да оставим доброволна ваксинацията“, призова той, но настоя, че трябва да продължат посланията, че имунизирайки се хората запазват не само живота си, но и този на своите близки.

„Една дума, казана накриво, може да повлияе много“, предупреди Кацаров по повод различните мнение „за“ или „против“ ваксината.

Така например доц. Атанас Чорбанов от Има такъв народ (ИТН) попита министъра как ще обясни факта, че въпреки високия брой ваксинирани, в чужбина коронавирусът настъпва.