Депутатите ще изслушат два пъти министъра на вътрешните работи Бойко Рашков тази седмица, според проектопрограмата за работата на Народното събрание.

Днес народните представители ще изслушат служебния вътрешен министър относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани. В петък се очаква депутатите да го изслушат за нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция за периода на служебното правителство. Вносители и на двете искания са от ПГ ГЕРБ-СДС.

Проектът на програма предвижда още парламентът да разгледа исканията за предсрочно прекратяване на правомощията на Илко Желязков от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и Стефан Белчев от Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Очаква се депутатите да разгледат и проект на решение за отмяна на лятната ваканция на Народното събрание за 2021 г. Вносител на проекторешението е Виктория Василева, заместник-председател на парламента от ПГ "Има такъв народ", уточнява БТА.

В проекта на програма се предвижда и изслушване на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по две теми. Първата, свързана с подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна на заболели от COVID-19 през есента. Втората тема е свързана с изграждането на национална детска болница.

Изслушване на служебния министър-председател на Стефан Янев относно завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата е предвидено точка първа от проекта на програма за четвъртък, 29 юли 2021 г.

Като точка втора от дневния ред за този ден се очаква депутатите да изслушат и заместник министър-председателя Атанас Пеканов относно Плана за възстановяване и устойчивост и промените направени от служебния кабинет по плана. Точка трета от предвидения дневен ред е за изслушване на министъра на икономиката Кирил Петков относно състоянието на Българска банка за развитие.

Изслушване на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров относно етапа на интеграция на електронни услуги в общинската и държавната администрация е точка четвърта от проекта на програма за този ден. Пета точка от дневния ред предвижда изслушване на КЕВР относно цената на водата.

В проекта на програма за петък е предвиден и редовен парламентарен контрол.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!