През ноември една от основните здравни теми е тази за мъжкото здраве и по-специално простатния карцином. Разговаряме с двама от най-известните уролози в столицата, част от световната кампания Movember - д-р Александър Боцевски и д-р Георги Георгиев.

- Статистиката е стряскаща, толкова много хора са засегнати от заболявания на простатата. Може ли да се каже, че тенденцията е към увеличаване на броя им?

Д-р Георгиев: Да, това е ръст, който се обуславя от застаряването на населението. Тъй като ракът на простатата се среща във възрастта след 50-60 години, то и удължената продължителност на живота на съвременния мъж се отразява върху по-честото развитие на този вид рак. 

Д-р Боцевски: Също така модерните методи на диагностика са причина ние като специалисти да можем по-лесно да откриваме злокачествени процеси в простатната жлеза. Разбира се, стига мъжете да идват на профилактични прегледи редовно.

Какви са диагностичните методи и имат ли мъжете с рак на простатата добър шанс за излекуване, четете в най-полезния сайт Zdrave.to

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук