Живот с изкуствено сърце. 35-годишен мъж вече месец живее с такова, предаде БНТ. Всъщност имплантирането на така наречената механична помпа замества сърдечната трансплантация. И това се налага, защото у нас са малко донорите.

Първите симптоми при рак на дебелото черво може да са незначителни

За хората това може да е чанта с компютър, но за Георги е спасителният пояс, докато чака за транплантация. Стига до тук след крайна форма на сърдечна недостатъчност.

"Операцията беше тежка, след това 2 седмици в реанимация. В началото ми беше невъзможно дори да стана, да се завъртя", казва Георги.

Днес има енергията на малко дете. Редува разходките с почивка, готви, помага вкъщи. Като всеки нормален човек, но с изкуствено сърце.

Доц. д-р Анна Драганова: Направете 3-седмична профилактика на грипа

"Еевентуално един ден ще мога и да бягам. Като цяло съм жив - по един или друг начин се радвам да бъда сред вас. С чантичката, която имам и сърцето, което нося на рамо съм доволен и имам шанса да чакам.

Устройството е имплантирано в тялото на Георги. С кабел се захранва компютърът. Работи на батерии, които се зареждат. При проблем компютърът дава сигнал. За да върви всичко по план, трябва да се спазва стриктен прием на лекарства.

В бутилираната вода има частици пластмаса

"При него специално беше в тежко състояние лявата камера на сърцето, която нормално изпомпва около 5,5 до 8,5 литра в минута, при него изпомпваше под 2 литра за минута. Когато прекалено дълго се чака, води до увреждане на останалите органи - бъбреци, черен дроб и бял дроб", разказа проф. д-р Димитър Петков, началник Клиника по сърдечна хирургия в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Апаратът се отпуска от Здравна каса и досега са имплантирани над 60 такива устройства у нас. Максималната продължителност на живот с изкуствено сърце е 7 години, а през това време единственото, което остава на пациентите, е да чакат. И да не спират да се надяват.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук