След като Специализираната болница за инвазивна кардиология „Медика Кор“ напусна Враца,  МБАЛ „Христо Ботев“ от месеци се „гърчи“ заради липса на пари и напускащи специалисти, сега поредно здравно заведение е заплашено да затвори врати завинаги – МБАЛ „Вива Медика“.

Болницата изпадна в затруднено положение и практически спря да приема пациенти след като лабораторията, която трябваше да заработи на нейна територия, получи отказ за регистрация от РЗИ Враца. От „Вива Медика“ обаче смятат, че има нарушение на правилата и затова са изпратили писма за съдействие до президента, министър председателя, председателя на комисията по здравеопазване към НС и още 27 отговорни лица и институции.

Болницата изпадна в затруднено положение и практически спря да приема пациенти, след като лабораторията, която трябваше да заработи на нейна територия, получи отказ за регистрация от РЗИ-Враца. От „Вива Медика“ обаче смятат, че има нарушение на правилата и затова са изпратили писма за съдействие до президента, министър-председателя, председателя на комисията по здравеопазване към НС и още 27 отговорни лица и институции.

 

Писмо

Веднага на писмото са отговорили от администрациите на президента Румен Радев и на Министерски съвет. От там са изпратили писма до Министерството на здравеопазването и лично до министър Ананиев, с които се иска проверка на случая с отказа за регистрация на втората база на лабораторията на МЦ „Св.Ана“ на територията на МБАЛ „Вива Медика“ във Враца. С проблема на болницата е запознат и омбудсманът на републиката Мая Манолова, която е поискала и лична среща с ръководството на „Вива Медика“, съобщи медицинският директор д-р Соня Съботинова. По думите й Мая Манолова също се е ангажирала с проверка на законността на действията на РЗИ-Враца.

А ето и предисторията:  МБАЛ „Христо Ботев“ уведомява „Вива Медика“, че няма да поднови договора им, на базата на който малката болница ползва лабораторията на държавната болница и заплаща услугите според определения ценоразпис.

 

Писмата

 „За да отговаряме на изискванията на медицинските стандарти, по които работим и на изискванията на НРД , ние предприехме единствената позволена ни от Закона за лечебните заведения стъпка, а именно – сключихме договор с извънболнична структура за осъществяване на дейност по клинична лаборатория на територията на болницата“, обясни д-р Съботинова. За тази цел МЦ „Св.Ана“ оборудва помещение на територията на МБАЛ „Вива Медика“ и създаде организация за 24 часово обслужване. На 13 декември 2017 г. управителят на Медицинския център внесе в РЗИ-Враца заявление по образец на основание чл.43 от Закона за лечебните заведения за разкриване на втора база на клиничната лаборатория и бяха платени дължимите държавни такси.“

Седмица по-късно от РЗИ изискват с писмо обяснение какви дейности ще се извършват във втората база и правното основание за разполагането й там. От МЦ „Света Анна“  отговарят на поставените въпроси и започват да чакат проверката, която би трябвало да последва до 10 дни - по закон. Но вместо проверка на 8 март, тази година получават противоречиво писмо за отказ на регистрация, в което на първа страница се посочва, че „С Ваше писмо ….Вие ни предоставихте изисканата от нас допълнителна информация…“, а на последната пише: „..непълнота на предоставените документи..“ Отказът си от РЗИ мотивират и с не спазени изисквания на медицински стандарт. Само, че те няма как да знаят дали са спазени изискванията, тъй като проверка на място изобщо не са правили, обяснява медицинският директор на „Вива Медика“. „Още повече, че по закон - ако на място установят несъответствия  първо трябва да дадат предписания за отстраняването им и чак тогава, ако те не са отстранени – да откажат регистрация“.   


На 26 януари от ръководството на болницата подават жалба до министъра на здравеопазването срещу действията на РЗИ-Враца. Два месеца  по-късно получават отговор, че е направена проверка, установени са „несъответствия“ и са предприети действия за отстраняването им.
„И от тогава повече от 3 месеца няма яснота има ли нарушения от страна на директора на РЗИ-Враца, ако има – предприето ли е нещо. Ако няма нарушения, да ни се каже точно и ясно какво ни забранява исканата от нас промяна“, коментира още д-р Съботинова.
Междувременно срещу решението на РЗИ-Враца е заведено и дело в Административния съд във Враца. Първото заседание е насрочено за 17 май.

 

Писмото

Докато съдът се произнесе обаче може вече и да е късно, защото през май върви договарянето със Здравната каса – ако няма лаборатория болницата фактически няма да има право да работи по клинични пътеки. „Ние искаме само да продължим да работим, докато изтече договорът за наем на помещенията с МБАЛ „Христо Ботев“ и тогава ще се преместим. Но ако нямаме договор с касата – практически спираме всякаква дейност.“

В МБАЛ „Вива Медика“ има четири отделения. По думите на медицинския директор в здравното заведение са работили едни от най-уважаваните и опитни хирурзи в областта. Само миналата година са лекувани над 3 200 пациенти.  Сега на улицата остават 47 човека специалисти.  „Вече е безспорен и фактът, че безсмисленото ни затваряне не подобри състоянието на държавната болница“, коментира още д-р Съботинова.

Източник: Дарик