Разследването няма да се ограничи само в тази посока, а ще бъдат разследвани всички дейности. Възможно е да са сключени неизгодни сделки. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия по повод започналата проверка заради съмнения за болница в болницата след разследването на ВМА, а след това болницата във Враца.

„Затова са извършени проверки на 329 договора, които са били сключени, голяма част от тях считаме за незаконосъобразни“, посочи Арнаудова.

„Установили сме съществуването на системен проблем, затова и главният прокурор разпореди такава мащабна проверка. Стига се до там, че общинското или националното лечебно заведение е на ръба на фалита, а частното печели. Здравеопазването не се е подобрило и българските пациенти не получават нужните грижи“, уточни Арнаудова.

„Има сключени договори още през 2012 г. Има деяния, извършени през 2014-2015 г. Прокуратурата няма да се ограничи и не се е насочила само към настоящите ръководители на здравни заведения. Като цяло моделът е сходен за всички тези 13 заведения, които разследваме. Здравната каса изплаща по съответните клинични пътеки на частното заведение, което се възползва от базата и други условия, които са на общинското“, обясни Арнаудова.