Не е изолиран патологичен менингокок нито при починалото дете, нито при контактните му лица. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който не изказа съболезнования към родителите на починалото 5-годишно дете.

„Имам доклад от директора на Столичната РЗИ и директора на НЦЗПБ. От тези доклади се вижда, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването. 

Ето какво се случва в детската градина на починалото от менингит дете

Не е изолиран патологичен менингокок, какъвто се очаква и каквато е била първоначалната диагноза. При нито един – нито при починалото дете, нито при останалите контактни, които са били с него. 

Започнала е проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и ще бъдат проверени всички лечебни заведения дали е оказана дължимата грижа с медицинското обслужване на това дете. 

Помолих директора на Столичната РЗИ да разпространи цялата информация, с която разполагаме. 

Би трябвало до обяд днес да е публикувана на страницата на РЗИ и Министерство на здравеопазването (МЗ). Сега се извършва проверката“, каза служебният министър на здравеопазването.

БЛИЦ припомня, че вчера стана ясно, че има бум на менингит в столична детска градина. За съжаление малко по-късно стана ясно, че 5-годишно дете е починало.

По-рано днес коментар по повод трагедията направи консултантът на Столичната община по здравни въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!