За последното денонощие в област Хасково са дадени 4 положителни проби за COVID-19, като всички са на лица, завърнали се от Нидерландия. Това съобщиха от областния кризисен щаб.

Потвърдена е инфекцията на двете жени от община Хасково на 41 и 42 години, завърнали се от Нидерналндия на 1 май, за които по техни данни са били изследвани и потвърдени с PCR-тест още в страната на лалетата.

Заразата от гурбетчийския самолет от Нидерландия плъзна в цяла България, ето къде откриха болен от К-19

Жените са в добро общо състояние, но въпреки това са били консултирани от инфекционист в хасковската болница. След поредица неуспешни опити да бъде установен шофьорът на таксито, докарало ги от София проучването е изяснило, че те през цялото време са заблуждавали властите и от столицата до дома си са се прибрали с автобус, който е тръгнал в петък следобед, 1 май, и е стигнал в Хасково привечер. Установяват се контактните лица, уточняват от щаба.

Третата положителна проба е на 67-годишна жена също от община Хасково. Тя е пътувала в другия полет от Нидерландия на 1 май, в който е пътувало и семейство, оставено за лечение в София. Жената е без симптоми и е била поставена под 28-дневна домашна карантина, допълват от щаба.

Роден кмет бие тревога: Ето какви ги вършат гурбетчиите от Нидерландия със съмнения за К-19

Последният случай е на 16-годишното момиче, дъщеря на 39-годишната жена от хасковското село Криво поле, хоспитализирана заедно със сина си в МБАЛ Хасково след завръщане от Нидерландия на 26 април.

Досега тийнейджърката има един отрицателен тест, но по преценка на здравните служби и е била взета втора проба, която е положителна. На момичето е била наложена 28-дневна карантина. Тя е без оплаквания и остава за лечение в дома си.

Други 7 проби от 3 май са показали отрицателен резултат. Предприети са били и 29 PSR-теста на медиците от МБАЛ - Свиленград. Всички те също са били отрицателни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!