Предстои още много работа за овладяване на кризата, защото сме в самото начало на епидемията в България. Това заяви пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Представител на съюза ще бъде част от новия медицински съвет към правителството, който ще работи по време на епидемията с коронавируса.

Д-р Шарков поясни, че медицинският съвет ще вземе решение за действията на зъболекарите за преодоляване на пандемията и защитата на здравето на пациентите.

По негови думи повечето от лечебните заведения на зъболекарите работят, а тези, които са затворили, са го направили заради привършването на личните предпазни средства и липсата на дезинфектанти.

Той обясни, че със затварянето на границите е спрял е вносът и денталните депа не могат да снабдяват зъболекарите.
Д-р Шарков посочи, че е дадена е заявка до Министерството на здравеопазването за необходимите количества за персонала на денталните клиники за 1 месец.

Средствата са неободими, за да може да се опази самият зъболекар и да не стане причинител за разпространение на инфекцията.
"Чакаме изпълнението. В момента се изпълняват заявките за болниците. Но и ние сме на първа линия и може да стане при нас много страшно", убеден е той.

Д-р Шарков съветва най-напред пациентите първо да звънят по телефона, а не да отиват в кабинетите. Идеята е да се обслужват само пациенти с неотложни нужди, а останалите да се отсрочат.

Ще бъдат върнати пациентите, ако личните предпазни средства не са налични в клиниките, предупреди председателят на съюза.