На извънредно заседание на здравната комисия в парламента депутатите изслушват ръководството на болница "Пирогов". В залата са шефът на болницата Владимир Димитров, както и здравният министър  Христо Хинков.

Костадин Ангелов започна изказването си като подчерта, че изключително много прекланя към работата на всички лекари, сестри и санитари, които се грижат денонощно за здравето на нашите близки. След това той се спря на одитния доклад, който послужи за мотивация на отстраняването на Димитров.

"Изпълнителният директор не е орган на управление", подчерта той. "Орган на управление е съветът на директорите", добави Ангелов.

Според него е доказано, че лечебното заведение е на печалба и не е на счетоводна загуба и е доказано, че то няма просрочени задължения.

Договорът за акредитация на лечебното заведение е сключен, за да покрие задължения по договори, преди датата на назначение на настоящия изпълнителен директор - било консолидиране на дълга. МЗ е одобрило сключването на договора за заем и е дало разрешение на съвета на директорите.

"Лично на мен не ми е връчван одитния доклад. Копие на одитния доклад е получен на 23 ноември 2023 година от Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Но към настоящия момент визираният доклад не ми е връчен официално Министерство на здравеопазването и не е комуникирането с мен", заяви изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

По думите му преди представянето му в окончателен вид, министърът на здравеопазването е длъжен да бъде представен като одит за консултиране. 

"Това е доклад, с който министърът като принципал на лечебното заведение, ако открие пропуски в работата, за да бъда подпомогнат и да ми се окаже помощ като ръководител на звеното, но в частност този одитен доклад с тема увереност, доклад, в който се търсят нарушения с цел санкция. Този доклад трябва да бъде обсъден.

От моя страна и екипа на болница да бъде направено възражение, което да бъде обсъдено в министерството. След това това възражение става неразделна част от одитния доклад, който трябва да попадне във финансовите органи, като Министерството на финансите", заяви той. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук