Служебния здравен министър Стойчо Кацаров даде брифинг в сградата на Министерския съвет. Медикът каза, че ще говори за две важни теми – първата за случващото се в болница „Лозенец“, а вторият е за К-19 ваксините.

„Ще говоря за ваксините, които имаме намерения да дарим или продадем при възможност на държави от Западните Балкани“, каза Кацаров.

„Проверка е направена през януари 2021 г. – много преди да влезем в здравното министерство. Накратко резултатите показаха, че болницата за месец ноември 2020 г. е имало над 60 пациенти без същите да са лекувани там. Януари месец, в деня, в който е назначена проверката, болницата е върнала парите като е обяснила, че до това се е стигнало заради техническа грешка.

За мен това обаче не е техническа грешка, това е онова, което на жаргон се нарича „източване на здравната каса“.

В тази връзка поисках и справка на финансовото състоянието на болницата. Оказа се, че тя е завършила 2020 г. със загуба над 21 милиона лева.

НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи.

Следващото нещо е и по-лошо. В периода 2019 г. до 27 април 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. 

Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са „племенници от държавите, а всички реципиенти са „чичовци и лели“ от Израел и други държави. Предполага се, че това са фалшиви самоличности.

Цялата документация още днес ще бъде представена на МВР за проверка.

Последното нещо е за трансплантация на черен дроб от трупен донор през април. При обявяването на ситуацията системата е посочила трима души за реципиенти, но вместо това след обаждане по телефона и четвъртият в листата – който ден след трансплантацията е поставен в статус „Спешен“, е получил дроб. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация. Може би много висок пост“, каза Кацаров, но допълни, че имена няма да назовава.

Кацаров каза, че ще има нови управници в болница „Лозенец“.

Той се закани, че ще бъдат проверени и други болница за подобни неща, защото имат съмнения в дейността на редица лечебни заведения.

„Имаме възможност да осигурим условия да се ваксинират повече хора – най-вече възрастните хора, защото така можем да намалим смъртността и да намалим малкото останали мерки. 

Именно заради това можем да съдействаме и да помогнем на съседни държави. Имаме запитвания от Република Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и други.

Но Европейската комисия трябва да ни разреши да направим това. Очакваме отговор скоро“, допълни служебният здравен министър.

„Разполагаме с 13 или 14 милиона ваксини до края на годината. Част от доставките помолихме да бъдат отложени. Това прави по 2 ваксини на 7 милиона души. Тоест можем близо 150 хиляди ваксини да разпределим на други държави от Западните Балкани“, поясни той и увери, че „потребностите на България са изцяло задоволени“.

Той поясни, че най-вероятно дадените ваксини ще са от „АстраЗенека“ – не защото има твърдения, че са лоши, а защото интересът към тях у нас е най-малък. „Това е така заради някакви антиваксърски мантри и слухове“, каза още служебният здравен министър.

„Има ли официално регистриран случай на тромбоза – независимо дали е починал или не. Той ми каза, че има подадени близо 10-15 подобни сигнали, но не са установени причинно-следствени връзки с ваксината.

Никой не е починал у нас след ваксинация със сигурност!“, увери той.

„Експертите подозират, че е възможно да има нова вълна у нас, ако се забави процесът на ваксинация и ако малко хора се ваксинират“, каза още Кацаров.

„Аз преболедувах тежко коронавируса и лежах в болница декември месец 2020 г. с двустранна пневмония и заради това още не съм се ваксинирал“, призна служебният здравен министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!