Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването (МЗ).

БЛИЦ припомня, че вчера служебният здравен министър обяви кошмарна новина, свързана с К-19 сертификатите.

В поредната днешна заповед под формата на приложения са посочени образците за Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.


Снимка: Министерство на здравеопазването

Нова спешна К-19 ЗАПОВЕД, Кацаров с ревизия на НОЩ и Борисов

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар.

Извънредна К-19 ЗАПОВЕД влиза в сила от днес

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - https://his.bg.

За всички извършени до 1 юни 2021 г. ваксинации ще бъдат създадени Цифрови COVID сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред. 

Заповедта влиза в сила от 1 юни 2021 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

zapoved-rd-01-384-28-05-2021 (1) by Blitz bg on Scribd