"По протокол при установена зараза директорите на училища трябва да се свържат със служителите на регионалните здравни инспекции по места, където има възможни огнища или възникнали такива. Телефоните, които са оставени, са достъпни за всички". Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде Novini.bg.
 
"Понякога има проблем с връзката на директорите с регионалните здравни инспекции, затова миналата седмица беше проведена работна среща, за да се осигури бърза връзка. Вече има бърза връзка, има чат групи, имат бърза връзка през регионалните управления по образованието. В движение усъвършенстваме организацията", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
Директорите имат възможност в рамките на нормативната уредба да направят това нещо, добави той.
 
Вълчев обясни, че ако ученик е с положителна проба за коронавирус, съответната паралелка се карантинира. Епидемиологът трябва да дойде и да направи допълнителен анализ на епидемичната среда. Но поне що се отнася до паралелката, там няма място за двоумение, посочи образователният министър.
  
Оптимист съм, че и следващата година ще имаме значителен ръст на разходите за образование - всяка от последните 3 г. бюджетът беше в рамките на 500-600 млн. лева, подчерта Вълчев.
 
Минимум 450 млн. лева ще имаме, които ще са свързани с политики, които вече сме анонсирали, че ще бъдат реализирани.
 
За увеличението на учителските заплати - 360 млн. лева, увеличението на минималната работна заплата за всички останали, ще продължим и увеличението на възнагражденията на преподавателите във висшите училища с 50 млн. лева, убеден съм, че ще има и значителни допълнителни средства за системата на предучилищното образование.
 
Предвидени са компенсации за тези, които не са приети в системата на общинското предучилищно образование. Очаквам поне 70-80 млн. лева да има за системата на предучилищното образование, извън увеличението на възнагражденията на учителите в детските градини, заяви още министърът на образованието и науката.