Важно е да се спазват  противоепидемичните мерки и да се носят маски. Това заяви в ефира на Нова тв акад. Богдан Петрунов.

"Има опасност епидемията да продължи да се разпространи и пак да има затваряне. За щастие при нас към момента се ограничават отделните огнища", каза той.

"Трудно е да се направи точен алгоритъм какво точно и кога ще стане. Днес има малко заразени, защото малко са изследвани. Мисля, че нещата ще продължават така, особено след идването на грипа", заяви академикът. 

"Ако не продължим да спазваме елементарните мерки, нещата няма да отидат на добре", добави пак той. 

"Най-важният въпрос е свързан с позитивния имунитет. Оказва се, че малко хора развиват антитела. Ние не знаем и тези, които се появяват дали са антитела-свидетели или са защитни", заяви Петрунов.

"Колективен имунитет се създава бавно, но се предполага, че ако 50% от населението преболедува вируса, може да го развие. Ако репродуктивното число стане единица, епидемията постепенно епидемията ще утихне", каза той. 

Виктор Николаев разкри, че негов колега е бил болен и сега отново е решил да си направи тест за антитела. "Вече няма никакви", призна водещия. 

"Излезе вече подробна информация за схемата за лечение на Тръмп. Тя включва три основни неща ремдесивир. Той се използва при лечение на ебола и хепатит Ц. Второто е Дексаметазон - кортикостероид. С него масово се лекува коронавурсната инфекция", каза Петрунов.

"Третото са специфично разработени антитела към този Спайк протеин. Тези антитела са лабораторно разработени", поясни Петрунов. 

"Тези монотонни антитела са истинска революция в медицината", каза той. 

"Сърфактантът е основен елемент на естествения имунитет. Има важни защитни свойства и предпазва от бактериални и вирусни инфекции. Той се използва при малките, които нямат все още защитна система. Лечението с него се използва от години и дава отлични резултати. За първи път вече ще се използва и срещу коронавируса", каза той.