Предпазните маски и меренето на температурата на журналистите в Министерския съвет било предложение на шефа на кризисния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

А строгите мерки за днешното заседание били само тренировка за евентуално възникване на коронавирус инфекция в София.

Това обясни Мутафчийски, след като бяха зададени множество въпроси от журналисти защо те са с маски в сградата на Министерския съвет, а министрите не.

„Маските за журналистите бяха по мое предложение и по предложение на щаба, за да се разиграе реална ситуация като тренировка при възникване на коронавирус инфекция в София как трябва да бъде организирано посещението в Министерски съвет.

При липса на болестни симптоми и повишена температура такива лица могат да бъдат допускани “, каза той.

Тази сутрин, на влизане, всеки журналист премина през специална процедура – бе му измерена температурата, дезинфекцирани ръцете и дадена предпазна маска.

Впоследствие ген. Мутафчийски обясни, че това е било по предложение на щаба и увери, че и министрите и областните управители са преминали същата проверка и след като всички са се оказали добре, са свалили маските си.

Стана ясно още, че днес на Министерския съвет е бил поканен зам. здравния министър, а не министър Ананиев, тъй като той е бил в районите, където има регистрирани случаи на коронавирус в България. Мутафчийски обаче бе категоричен, че Кирил Ананиев е бил само в помещения, които са далеч от огнището на болестта.

„Но и тук тренировката протече по този вариант – беше поканен заместник-министър, а здравният министър беше поканен да си остане вкъщи. Всички са отговорни държавни мъже, и те се подчиниха. Удовлетворителен е резултатът и ви благодаря, че всички бяхте с маски“, обърна се Мутафчийски към медиите.