Здравейте, уважаема редакция. Въпреки че вече съм възрастен човек, кръвното ми налягане е много ниско - обикновено се задържа в границите 60 на 80/90. Разбирам, че проблемът ми не е толкова сериозен в сравнение с хората, които страдат от високо кръвно налягане, но честото главоболие и отпадналост ме накараха да потърся помощ и съвет от вас. Не желая да пия лекарства, затова се надявам да ми препоръчате билки, които може да се справят с проблема.

Стефка Щерева, гр. Стара Загора


Артериалната хипотония може да бъде първична

Първичната (есенциална) хипотония е обусловена от наследствено предразположение към понижено кръвно налягане (физиологична хипотония) или хронично заболяване - нервно-циркулаторна дистония. За човека такова ниво на налягането става обичайно, а той дори не подозира, че в органите и системите му настъпват промени, които влияят неблагоприятно на здравето. Характерните симптоми са: слабост, летаргия, замайване; повишена уморяемост, главоболие, кръвното налягане е под нормалното. В някои случаи - дори до замаяност при рязко ставане, ситуационно замайване. Понякога хипотонията може да има по-тежко протичане, дори загуба на съзнание. В такива случаи се предписва медикаментозно лечение.

Какви още могат да са причините за ниското кръвно и 6-те народни рецепти, които ще са ви в помощ при този проблем, четете в zdrave.to