Д-р Атанас Янев е интернист и пулмолог, с 35-годишен опит; специалист по пневмология и фтизиатрия, вътрешни болести и военна терапия. Целият професионален път на д-р Янев преминава във Военномедицинска академия, където е придобил трите си клинични специалности.

Бил е началник на отделение в Клиниката по пневмология и фтизиатрия и началник на клиника  по фтизиатрия във ВМА-София. Въвел е ехографията на бял дроб в лечебното заведение, има умения в спирометрията, торакоцентезата и рентгеноскопията. 

Специален интерес проявява към туберкулозното заболяване и плеврата. От една година д-р Атанас Янев е създал Амбулатория по белодробни болести, където със своя екип консултира и лекува пациенти основно с белодробно засягане. Член е на Българския лекарски съюз и на Европейското респираторно дружество.

Кои белодробни заболявания се обострят през зимата, защо туберкулозата се неглижира  и какво е характерното за т.нар. постостър ковид-синдром вижте в интервюто с д-р Атанас Янев. 

- Д-р Янев, какво ви мотивира да създадете Амбулатория по белодробни болести?

- Всъщност медицинският термин е лекарски кабинет, а като название е амбулатория. Мотивира ме фактът, че са малко специалистите пулмолози, независимо дали завеждат частни кабинети или такива, дотирани от Здравната каса. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to