Щамът "Омикрон" е много по-опасен за малките деца, тъй като причинява бронхит с тежки усложнения, казва Андрей Поздняков, лекар по инфекциозни болести, кандидат на медицинските науки, главен лекар на руската клинично-диагностична лаборатория "Инвитро-Сибир", съобщават световните издания.

"Децата се хоспитализират по-често с "Омикрон" поради неговата особеност - този щам се размножава много лесно в бронхите и много по-зле в белите дробове в сравнение с варианта "Делта".

Това предполага, че причинява по-скоро бронхит, отколкото пневмония. За възрастните това е по-скоро добре, тъй като за тях бронхитът е неприятен, но не е фатален, за разлика от пневмонията.

При децата, особено при малките деца, ситуацията е противоположна: поради анатомично-функционалните им възрастови особености бронхитът често води до тежки усложнения", казва той.

Според Поздняков, малките деца са изложени на риск, тъй като "Омикрон" причинява други увреждания на дихателната система.

"При подрастващите бронхите вече са оформени и изглеждат почти като тези на възрастните, но при малките деца има разлики. Колкото по-малко е детето, толкова по-тесен е луменът на бронхите, толкова по-богата е васкуларизацията, т.е. кръвоснабдяването им, а лигавицата е по-хлабава.

Следователно, ако детето развие бронхит, луменът се блокира много по-бързо, отделя се повече слуз и бронхитът се разпространява по-бързо на фона на богата васкуларизация. Дори става въпрос за най-обичайния бронхит, а не само на фона на COVID-19", обяснява руският инфекционист.

Специалистът припомня, че бронхиолитът е често срещано усложнение на бронхита. "Това състояние може да бъде придружено от тежка дихателна недостатъчност и да доведе до неблагоприятен изход.

Бронхиолитът може да бъде една от проявите на различни състония (например много често се среща при респираторно-синцитиална вирусна инфекция), но винаги е ситуация, която може да бъде фатална за децата", уточнява той.

"Между другото, когато децата са били заразени с предишните щамове на коронавируса, бронхиолитът почти не се срещаше. При възрастните бронхиолитът е доста рядък поради анатомичните им особености", заключава Поздняков.