Д-р Пламена Хараланова е специалист по клинична лаборатория с дългогодишен опит. Тя има допълнителна квалификация в областите: „Осигуряване на качеството в клиничната лаборатория”, „Хормони и туморни маркери”, „Сърдечни маркери”, „Биохимични и молекулярни маркери в диагностиката на остеопорозата”, „Хемостазеология”, „Автоимунни болести”, „Флоуцитометричен имунофенотипен анализ” и др. 

По време на дългогодишната си работа, тя натрупва впечатления какво в начина на живот може да се отрази пряко върху резултатите от изследванията. Така се оказва, че един от факторите, които оказват влияние, са хранителните добавки.

Защо масовото самолечение с природни продукти, особено в съчетание с предписаните лекарства, е риск за здравето? Кои са най-честите отклонения в лабораторните резултати поради тази причина? С какви неочаквани взаимодействия се сблъскват специалистите в лабораторията? Отговор на тези и още въпроси, вижте в интервюто с д-р Пламена Хараланова.

- Д-р Хараланова, какви рискови крие масовото самолечение с всевъзможни хранителни добавки и билкови комбинации, особено съчетано с предписаните лекарства?

- Наистина е рисковано, когато се приемат различни комбинации от билки и добавки от аптеките, в съчетание с вече предписаните лекарства. Най-голямата опасност се крие  в това, че не са достатъчно проучени взаимодействията на тези хранителни добавки с лекарствата, които пациентите вече приемат.

Самите  добавки обикновено са комбинация от няколко активни съставки, чието взаимодействие с метаболизма на човешкия организъм също не е напълно изяснено. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to