През ноември отбелязваме Световния месец за борбата с рака на белия дроб.  Болестта засяга над 1,8 млн.  души в световен мащаб. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. За факторите, причиняващи рак на белия дроб, клиничните прояви на болестта и методите на лечение разговаряме с д-р Венцислава Пенчева, главен асистент в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ “Александровска”.

Д-р Пенчева завършва висшето си образование в Медицински университет - София. Притежава две специалности: по вътрешни болести и по пневмология и фтизиатрия. През 2014 г. защитава докторска степен. Д-р Пенчева започва своя професионален опит през 2002 г. като ординатор в МБАЛ “Д-р Стойчо Христов”, Севлиево. От 2007 г. е асистент в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести на УМБАЛ “Александровска”, а от 2011 г. е главен административен асистент на клиниката. Тя е член на Българското дружество по белодробни болести и Европейското респираторно общество (ERS). Има над 50 научни публикации, участия в голям брой конгреси в страната и чужбина. 

- Защо е толкова страшен ракът на белия дроб, д-р Пенчева, и къде в “редицата” на злокачествените заболявания се нарежда? 

- Един от основните проблеми, свързан със заболяването, е недостатъчната профилактика и късното му диагностициране, поради липсата на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. Над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването. В световен мащаб ракът на белия дроб е отговорен за смъртта на 1,4 милиона души всяка година, което е 1/4 от всички смъртни случаи от злокачествени заболявания. В Европейския съюз е причина за смъртта на около 270 000 души годишно. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Данните за 2016 г. показват, че с рак на белия дроб са диагностицирани над 4000 българи.

Цялото интервю с д-р Пенчева, четете в zdrave.to