Д-р Цветанка Янакиева алармира какви опасности се крият в трансмазнините
Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия-София. Магистър е по медицина. Има призната специалност по спортна медицина. Работила е в Районна болница - гр. Лом, Националния център по спортна медицина, Медицински център по рехабилитация и спортна медицина, Кабинет по спортна медицина. Завършила е специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт.
Има дългогодишен опит в областта на спортната медицина, профилактиката, хранене, отслабване, възстановяване и биостимулиране.
- Д-р Янакиева, какво се разбира под понятието “трансмазнини”?
- Трансизомерите на висшите мастни киселини са разновидност на ненаситените мастни киселини. Имат водородни атоми, разположени от двете страни на въглеродния скелет при двойната връзка. Могат да бъдат природни и изкуствено създадени. Естествено, в природата се синтезират от бактериите в многокамерния стомах на преживните животни и могат да се съхранят в животинските продукти в количество 5-7%. В растителните масла мастните киселини са във форма на цисизомери /водородните атоми са разположени от едната страна на въглеродния скелет/. Изкуствените трансизомери се образуват при превеждане на течните масла в твърдо състояние под действието на азотиста киселина, което няма нищо общо с хидрогенирането. Но при частично хидрогениране част от ненаситените мастни киселини преминават от цисформа в трансизомер. Освен това се образуват по време на пържене в кипящо олио, особено ако се използва многократно.
Цялото интервю с д-р Янакиева, четете в zdrave.to
Последвайте ни
1 Коментара: