Паркинсоновата болест е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване след Алцхаймер. Засяга около 2%  от населението на Земята над 60-годишна възраст и 10-15% над 80 години. През 1997 г. по случай годишнина на английския лекар Джеймс Паркинсон, който през 1817 г. за пръв път описва симптомите на болестта в “Есе за треперещата парализа”, Световната здравна организация обявява датата 11 април за Световен ден за борба с болесттта на Паркинсон. 

За болестта и перспективите на пациентите, които се борят с нея, разговаряме с невролога от Александровска болница доц. д-р Олга Григорова, която работи в Клиниката по нервни болести. 

От 20 години лекува пациенти с Паркинсонова болест. Член е на Българското дружество по неврология и има над 100 публикации в областта на клиничната неврология, Паркинсоновата болест и множествената склероза. Тя е автор и съавтор на монографии и учебници по неврология.

- Какво причинява болестта на Паркинсон, доц. Григорова?

- Въпреки че заболяването е описано за пръв път през 1817 г. от английския общопрактикуващ лекар Джеймс Паркинсон в монографията “Есе върху треперещата парализа” и в негова чест заболяването е наречено болест на Паркинсон, причините за нея все още не са ясни, но се знаят някои рискови фактори. Най-голям рисков фактор е напредналата възраст. 


Цялото интервю, четете в zdrave.to