През последните дни случаите на ухапани от змии в Хасково и региона зачестиха. Сезонът на змиите е в разгара си. Първите пострадали са 50-годишен хасковлия и 15-годишно момиче от Любимец, които бяха транспортирани в Пловдив.

Змия ухапа по ръката и 84-годишен мъж от стамболовското село Долно Черковище. Приет е за лечение в хирургичното отделение на МБАЛ - Хасково. Разговаряме по темата с доц. д-р Светлан Дерменджиев.

Доц. д-р Светлан Дерменджиев е началник на отделението по професионални болести с дейност по клинична алергология в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, а отскоро – началник на клиниката по токсикология.

Специалист е по клинична алергология, вътрешни болести, токсикология и професионални болести. Преподавател е по професионални болести, клинична токсикология и алергология в Медицински университет - Пловдив.

През 2012 г. придобива образователна и научна степен „доктор“, а през 2014 г. заема академичната длъжност „доцент” в Медицински университет - Пловдив и става ръководител на Секцията по професионални заболявания и токсикология към Втора катедра по вътрешни болести на Медицинския факултет в града под тепетата.

През 2020 г. придобива научната степен „доктор на науките“ по научната специалност „Имунопатология и алергология“. 

Доц. Дерменджиев има много публикации и участия в национални и международни научни форуми по проблеми на алергологията и токсикологията. 

- Доц. Дерменджиев, зачестили ли са случаите на ухапвания от змии, като имам предвид, че само в Хасковска област пострадалите са вече четирима?

- Зачестяването на ухапванията от отровни змии за този сезон е нещо обичайно и не е валидно само за Хасковска област. Подобен тип отравяния зачестяват в целия регион. 

Цялото интервю, четете в zdrave.to