Eто защо чаят от маточина е толкова популярен
Има подчертано цитрусов вкус и в кулинарията не бива да се ползва с други силни подправки.
Маточината съдържа етерични масла, които имат принос към ефектите от ползването й. Още дъбилни вещества, горчиви и слузни вещества, кафеена киселина, ензими, урсолова киселина, олеинова киселина. Ароматът идва от съединения, наречени терпени - в случая: цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Цитралът има успокояващ и противовъзпалителен ефект, дори се ползва в конвенционалната медицина точно заради тези си свойства.
Билката има успокояващ ефект за червата, стомаха, дихателната система и се използва антиспазмолитично – при колит, кашлица, газове. Освен всичко останало маточината понижава кръвното налягане, помага и за намаляване на главоболието, световъртежа. Тя има мощно антисептично, антигъбично действие.
За всички ползи от маточината, четете в най-полезния сайт zdrave.to
Последвайте ни
0 Коментара: