Содата за хляб се използва като лекарство от поколения поради нейните антиацидни свойства. Но ползите от нея се множат и доказват от нови изследвания, които могат да обяснят защо е ефективна содата при лечението на автоимунни заболявания като артрит.

Как може тази кулинарна подправка да промени възпалителния отговор на тялото? Натриевият бикарбонат обикновено се използва като набухвател за торти. Половин чаена лъжичка сода за хляб често се приема за облекчаване на киселини или рефлукс. Това вещество се използва и за избелване на зъбите.

В ново проучване, чиито открития вече са публикувани в “Журнала по имунология”, изследователи от Медицинския колеж от Джорджия в Университета “Аугуста” разкриват точно как приемането на сода за хляб може да подпомогне имунната система срещу възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Пол О'Конър, физиолог в Университета “Аугуста”, и колегите му, изследвали ефектите, които се причиняват следствие на прием на сода първо върху плъхове и след това върху хора. Техните експерименти показват сложна връзка за това как содата дава сигнал на специален вид клетка, наречена “мезотелиална“. Тя “казва” на тялото, че е добре и не е атакувано от “вредители”, което прави ненужна агресивната имунна система. Така се предотвратяват вредните автоимунни реакции.

Всичко за лечението на артрит със сода за хляб, четете в zdrave.to