По какво да познаем липсата на цинк в тялото
Има обаче няколко отчетливи оплаквания, които специалистите определят като класически симптоми на дефицита на цинк. Появата им трябва да сигнализира, че е необходима промяна в хранителния режим с включване на повече храни, богати на цинк.
Класическите симптоми при дефицит на цинк в организма включват:
Изтъняване и оредяване на косата – трайният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин – основният структурен белтък на космите. Така косопадът и изтъняването на косъма са първите последствия при липса на достатъчно количество цинк в храната.
Проблеми със здравината и вида на ноктите – дефицитът на цинк се отразява и на ноктите, поради същата причина, поради която влияе и на състоянието на косата. Ноктите са сред най-бързо растящите структутри на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Така растежът на ноктите значително се забавя. В допълнение те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват забележими бели петънца.
Поява на афти и язвички по лигавицата на устата – всяка пречка пред нормалния растеж и делене на клетките се отразява и на състоянието на лигавиците на тялото.
Проблеми със зъбите – цинкът е естествена част от състава на слюнката и емайла. Ниските нива на цинк се отразяват пагубно на здравината на зъбите, те стават по-чупливи и податливи на кариеси.
Кожни проблеми – установено е, че повече от половината хора с акне имат траен дефицит на цинк в организма. Затова повечето медицински средства за лечение на акне комбинират антибиотик и цинк в състава си. Освен това понижените нива на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекомерно пресушаване и лющене.
От дефицит на цинк са най-застрашени вегетарианците, веганите и хората, злоупотребяващи с алкохол или лекарства, които може да повлияят усвояването на цинка. Независимо от причините за появата му, дефицитът на цинк може да бъде овладян с навременна промяна в хранителния режим и включването в него на повече храни, богати на цинк.
Най-богатите източници на цинк сред храните са спанакът, агнешкото и говеждото месо, по-екзотичните морски храни (стриди, скариди и омари), тиквените семки, кашуто и, за максимална радост на всички – черният шоколад.
Източник: puls.bg
Последвайте ни
0 Коментара: