Пчелите са може би най-важните форми на живот на Земята, защото те играят безценна роля в поддържането на екосистемата. Вие със сигурност знаете, че пчелите са от голямо значение за нашата околна среда. Но поради увеличеното използване на пестициди и унищожаването на горите, броят им намалява значително всяка година. Това представлява голяма опасност за човечеството на Земята, защото ако няма пчели, няма да има и хора, пише Трафик нюз бг.

Напоследък учените откриха още една невероятна полза от пчелите. А именно, токсинът на пчелите може да бъде лекарство за вируса на ХИВ, който хората търсят толкова дълго.


И това е интересно! Прополисът - пчелният антибиотик. Четете още полезни съвети и интересни новини в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.

Последните изследвания, проведени от Университета във Вашингтон, показват, че тялото на пчелите съдържа химически токсин, наречен мелитин. Това е пептид, който може да служи като превенция на ХИВ, ако се наложи преди сексуална активност. Този токсин в токсина на пчелите може да унищожи вируса на ХИВ чрез създаване на дупки в покритието, което защитава смъртоносните вирусни клетки.

Изследователите открили, че токсинът може да унищожава клетки и да убива вируси, защото има цитолитичен ефект, т.е. разрушава клетките, като повишава тяхната пропускливост. Въпреки това, той може да унищожи други важни човешки клетки, ако влязат в контакт с него. Изследователите открили това, когато поставили мелитин върху сложни наночастици. 

С очуда, те видяли как наночастиците се сливат с вирусния слой, който покрива клетката, пронизват го и освобождават клетката от вируса.

Авторите на изследването са добавили, че това значително откритие може да доведе до създаването на вагинален гел, който ще спира предаването на ХИВ вируса, дори и до развитие на интравенозно лечение, което ще помогне на хората, които са заразени с вируса.