В интернет може да се намери не само информация за медикаменти, но и директно да се поръчат лекарства. Това е удобно, но има някои рискове, които потребителите трябва да имат предвид. Преди всичко – в интернет е забранено да се продават лекарствените продукти по лекарско предписание. Съгласно българските закони, които са синхронизирани с европейските, такива медикаменти се отпускат единствено и само в аптеки, и то от магистър-фармацевт. Лекарството се дава лично на пациента или на негов представител, който носи рецептата. Никога не поемайте риска да купувате такова лекарство от интернет, дори цената му да е много изгодна!  

Информация, която се събира от ЕС, сочи, че най-често фалшифицираните медикаменти у нас и в чужбина са антибиотиците, обезболяващите и противозачатъчните средства. Следват антидиабетичните лекарства, диуретиците, спазмолитиците, приспивателните, козметичните средства и хормоните.  

Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат определена информация. Тя е предварително одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата, съгласно закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.  

Когато купувате лекарство по лекарско предписание от аптеката:  
Уверете се, че лекарството, което взимате е наистина именно това, което Ви е било предписано. Имайте предвид, че наименованието на лекарството може да е едно и също, но да има различни лекарствени форми и различни дозировки, различни разфасовки – напр. спрей, ампули, таблетки от 40 и 80 mg, кутия с 2 блистера и кутия с 4 блистера и т.н., ето защо е важно да проверите, че всички тези параметри отговарят на това, което е предписал Вашият лекар.  

Уверете се, че информацията, изписана върху външната опаковка, блистера и листовката е на български език. Желателно е да се уверите в това още в аптеката, при получаване на опаковката.  

Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и срок на годност. Те са обозначени на външната опаковка, както и върху блистера (първичната опаковка).

Сверете номерата, за да се уверите, че съвпадат.  

Огледайте внимателно Вашето лекарство.  

– Има ли нарушение на целостта на опаковката (външна и вътрешна )?  
– Данните върху опаковките съдържат ли подвеждащи наименования или означения?  
– В листовката за пациента е описано какво съдържа Вашата кутия (например колко на брой блистера, с колко таблетки). Ако забележите несъответствие между описаното в листовката и наличното във Вашата опаковка, не приемайте лекарството и незабавно сигнализирайте на посочените по-долу контакти.  

Още нещо важно: Не бъркайте лекарствата с хранителните добавки! Добавките са хубаво нещо, но по смисъла на закона те са храна. Което означава, че не се проверяват и контролират от здравните институции в България и ЕС. Хранителните добавки са на регистрационен режим. Производителите им не са длъжни да доказват тяхната ефективност. Единствената гаранция идва от авторитета на производителя.