40 предупреждения за хванат опасен ориз има в ЕС от началото на годината, съобщи д-р Сергей Иванов, управител на центъра по биология на храните, пише "Телеграф".

От началото на века пък сигналите са 707. Почти всичкия опасен ориз, който е открит в страни от общността, е внос от Азия. Най-страшното открито замърсяване в ориза е с афлатоксини, най-разпространените представители на смъртоносните микотоксини. От всички биологично произвеждани отрови те са най-силните открити до сега чернодробни канцерогени. Устойчиви са на топлинна обработка на продукта.

Ако висока доза от отровата попадне в организма на човек, смъртта настъпва в течение на няколко денонощия вследствие на необратими поражения на черния дроб. Другите замърсители на опасния ориз са забранени за използване в ЕС пестициди.

Всичко за отровния ориз и как да го познаем, четете в zdrave.to