Туристи с коронавирус често са се отбивали на италианския остров Джилио. Докато са били на острова, те не са спазвали социална дистанция и изобщо не са се придържали към установените карантинни мерки. В същото време, обаче, никой от местните жители не се е разболял от коронавирус, съобщават световните издания. 

Ферибот достига до острова два пъти на ден, което доставя дузина туристи от континента. Този остров представлява затворена среда с висока гъстота на населението.

През пролетта на 2020 г. на остров Джилио все още не са въведени карантинни мерки и почиващите си общуват с местните жители. Всъщност тази ситуация с голяма вероятност е можела да доведе до масово заразяване, но това не се е случило. Защо?

Лекарите специалисти имат две версии за това. Първата е свързана с абсолютно чистия въздух, който ограничава разпространението на инфекцията. Според втората версия, местните жители имат така наречения кръстосан имунитет към сходен патоген.

Експертите отбелязват, че кръстосаният реактивен имунитет е много важен за противопоставяне на различни инфекции. Резултатите от изследването са публикувани от учени на портала medRxiv.

Превод и редакция: БЛИЦ