Диетолози разбиват 5 мита за въглехидратите
Мит 1. Продуктите с ниско съдържание на въглехидрати винаги са по-полезни.
“Пониженото съдържание на въглехидрати” най-често е маркетингов ход, позволяващ на производителя да привлича потребителите. С други думи, проблемът тук е в това, че купувайки продукт с подобно описание на опаковката, няма гаранция, че количеството въглехидрати в него действително е по-ниско.
“Когато се говори за нисковъглехидратна диета, се има предвид прекалено малко количество приети въглехидрати - около 20 грама на ден. Именно такова количество предизвиква кетоза - състояние, при което организмът използва мазнините като източник на енергия. - казва в интервю за “Медикъл дейли” биологът Джейд Ловъл. - Освен това много продукти с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати съдържат повече от 20 грама”.
Мит 2. Хлябът, булгурът и макароните са необходими на организма
Нашето тяло действително се нуждае от въглехидрати, за да живее. Обаче много хора смятат, че въглехидрати са само хлябът, зърнените продукти и макароните. Но списъкът е значително по-дълъг. Въглехидрати има и в плодовете и в зеленчуците, както и в млякото, сметаната, бирата. Не може да се каже, че на организма се му необходими точно определени продукти, но във всички случаи са му нужни въглехидрати. Затова те трябва да присъстват в менюто редовно. Разбира се, за предпочитане са пълнозърнестите продукти и пресните плодове и зеленчуци, които по-дълго време се обработват в червата и следователно се справят по-ефективно с глада.
Останалите митове четете в най-полезния сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: