Невъзможно е да си представим живот без топла храна. Затоплената храна се е превърнала в норма на живота, но колко полезно е това отношение към храната? Химическите процеси, които се задействат от вторичната обработка на температурата, са различни от тези, които се появяват директно по време на готвенето. 

Не всички продукти реагират на температурата по същия начин - някои от тях са противопоказани по различни причини. Тези пет продукта са включени в уникален списък на храните, при които е строго противопоказна вторичната термична обработка, особено ако се съхраняват при стайна температура, отбелязват диетолозите.

Пиле

Пилешкото и другото птиче месо се съхранява при доста строги санитарни условия, но дори пълният контрол не елиминира определен риск от инфекция със салмонела. Бактериите в пилето загиват, когато са добре приготвени - в месото не трябва да остават необработени площи. Диетолозите обаче не препоръчват отново да се подгрява пилешкото - протеините в това месо имат много деликатна структура и температурата може да ги унищожи. Това ще се отрази главно на вас и вашето храносмилане.

Ориз

Японците са доказали, че вареният ориз може да се съхранява за много дълго време, но нищо не е казано за притоплянето му. Както се оказва, вареният ориз, съхраняван при стайна температура, бързо се превръща в място за развитие на бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Дори и внимателно нагряване на този ориз не е препоръчително, защото ще предизвика лошо храносмилане.

Останалата част от списъка с храните, които не трябва да подгряваме, четете в най-полезния сайт zdrave.to