Искате ли да доживеете до правнуци? Последвайте няколко простички съвета, коментира руският проф. Олга Шестова – кандидат на биологическите науки, автор на книгата „Възраст” в новия брой на в."ДОКТОР", който вече е на пазара.
 

- Проф. Шестова, какви са признаците на стареене, преди да се появят бръчките?
- Когато човек каже: вече съм стар. Канят те да караш колело, а ти отговаряш: къде ти, вече и теглото, и възрастта ми са други. Ето това е първият признак за стареене. Въпреки че вече възрастовите граници се изместиха, така да се каже. Ако преди няколко десетилетия 40-годишна жена се е смятала за старица, сега вече по нормите на Световната здравна организация до 44 години говорим за младост; до 59 – за зрялост; за преклонна възраст – до 74, и старческа, т.е. дълголетници – след 90 години.

- Как обяснява науката защо сега изглеждаме по-млади от нашите майки на същата възраст?
- Науката не противоречи на здравия разум. Първо, ние живеем повече, защото станаха по-достъпни достиженията на медицината. Моето първо работно място беше Всесъюзният хематологичен научен център. Тогава, преди 30 години, от левкоза можеха да оцелеят 35%, сега са 85% от болните.
Второ, започнахме да се храним по-добре. Говорят, че въздухът е лош, екологията също, както и ГМО. Всичко това са глупости, плюсовете са повече от минусите. Качеството на продуктите расте. Ние ползваме по-чиста вода от нашите предци. Плюс
 
достиженията на козметиката
 
Нашите баби често са работели на слънце, получавали са бръчки и пигментни петна. Ние сега носим шапки, мажем се със слънцезащитни кремове.  

- Вие, учените, казвате, че човек може и трябва да живее до 120 години. Защо точно тази цифра сте избрали?
- Ние се подчиняваме на общите физиологични закони. Вземаме животни от нашия клас: маймуни, делфини, слонове. Наблюдаваме тяхната възраст, когато достигнат полова зрелост, и гледаме средната продължителност на живота. Вземаме възрастта на човека, когато той достигне полова зрялост. Умножаваме по средния коефициент за продължителност на живота в клас млекопитаещи и получаваме 120-150 години. В зависимост от изчисленията.

- От какво все пак стареем?
- Хронологичната възраст, която е записана в паспорта, не е биологичната възраст. Има изследвания, които доказват, че първата може да се различава от втората с 10-20 години. Например 38-годишен може да се окаже и на 28, и на 60. От генетиката зависи нещо, от външните фактори също, но най-много зависи от навиците, от начина на живот. Вслушвайте се повече в себе си. Например, не ви се иска да закусвате сутрин. Е, не се насилвайте да го правите.

- Постоянно се говори, че захарта е отрова, солта и хлябът също… Какво да правим тогава? Отговорът на проф. Шестова четете в най-полезния сайт Zdrave.to.