Падна един брадат мит: Солта не е толкова вредна
Нефрологът от баварския град Ерланген, д-р Йенс Тиц, провел две изследвания, които разклащат отдавна затвърдената представа за белите кристали. Според неговото изследване солта предизвиква не жажда у човека, а спомага за по-добър апетит. Някои негови колеги, специалисти по изучаване функциите и болестите на бъбреците, възприели това твърдение изключително положително, други обаче го посрещнали на нож. На тях им било трудно да осъзнаят, че този резултат опровергава именно онова, което европейската медицина твърди повече от 100 години. Разбира се, не само медиците знаят, че готварската сол е натриев хлорид, без който е невъзможно протичането на жизненоважни процеси в човешкия организъм: като предаването на нервните импулси и съкращаването на мускулите. В дадения случай готварската сол служи като електролит, състоящ се от отрицателно заредени хлоридни йони и положително заредени натриеви йони.
Натриевите йони са особено необходими за нормалното функциониране на бъбреците, червата и черния дроб. Недостигът на сол провокира нервни разстройства, нарушения в храносмилането, проблеми със сърдечносъдовата система. Нашият организъм може да издържи съвсем без сол максимум 10 дни.
До какво води дефицитът на сол четете в най-полезния сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: