С наближаването на важни изпити за учениците във Великобритания, продажбите на розмарин се удвоиха, след като ново изследване установи, че растението засилва умствените способности.
Holland & Barrettу, най-голямата верига магазини за здравословни храни във Великобритания, обяви, че продажбите на етеричното й масло от розмарин са се увеличили с 270% след публикуването на изследването на университета „Нортумбрия“. Според него учениците, които учат в класна стая с аромат на масло от розмарин, постигат по-добри резултати в тестовете за запаметяване.

Луси Потингер, директор на отдел „Етична красота и ароматерапия“ в Holland & Barrett, казва, че мнозинството от клиентите били „родители, надяващи се да увеличат успеха на децата си по време на изпитната сесия“.

Но розмаринът не е единствената храна, свързана със засилването на мозъчните функции. Daily Telegraph изброява още пет.

Боровинки
През 2015 г. изследователи от университета в Рединг установиха, че сокът от диви боровинки помага за подобряването на паметта и концентрацията при ученици в начално училище.

Професор Клер Уилямс установи, че децата, които пиели една чаша и половина диви боровинки, се представяли по-добре на изпитите, свързани със запаметяване на думи и със задачи, които изискват от тях да не се поддават на разсейване.

Уилямс смята, че доброто въздействие на боровинките върху концентрацията се дължи на органичната съставка антоциани, която се съдържа в плодовете. „От известно време знаем, че антоцианите стимулират здравословното функциониране на мозъка при възрастните, но сега можем да видим положителните последици от тях за редица задачи, свързани с паметта и вниманието при децата. Това изследване показва силна връзка между приемането на диви боровинки и подобрените когнитивни функции при децата“, отбелязва Уилямс.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO


Сладолед

Противоречиво изследване на японския учен Йошихико Кога установи, че консумирането на сладолед за закуска прави хората по-умни. Според проф. Кога консумирането на сладолед за закуска подобрявало бдителността и функционирането на мозъка по време на тестове.

За целите на изследването участниците били помолени да консумират сладолед веднага след събуждане, след което били подложени на серия от умствени упражнения. Когато резултатите им били сравнени с участниците, които не яли сладолед, се оказало, че имали по-бързо време за реакция и по-добри възможности за обработка на информацията.

Риба
Изследване на британски учени от 2011 г. установи, че приемането на храна с големи количества омега-3, като мазна риба, увеличава притока на кръв към мозъка, а това води до по-добро представяне по време на умствени задачи.
Резултатите от изследването, осъществено върху група доброволци на възраст от 18 до 35 години, показали още по-бързо време за реакция и по-ниски нива на умора след изпълнението на дадена задача.

„Резултатите могат да помогнат за по-доброто функциониране на мозъка по-късно в живота. Причината е, че редовното приемане на мазна риба или на добавки с високо съдържание на омега-3 предпазва от намаляване на когнитивните способности и деменция и увеличеният приток на кръв към мозъка може би е механизмът, чрез който това се случва“, казва авторът на изследването д-р Филипа Джаксън.

Портокалов сок
Пиенето на портокалов сок всеки ден може да помогне за подобряването на мозъчните функции, показа изследване от 2015 г.

За целите на изследването учените от университета в Рединг помолили 37 възрастни да консумират 500 милилитра портокалов сок на ден в продължение на осем седмици. До края на периода на изследването функционирането на мозъка на участниците, които пили сок, се подобрило с 8%, в сравнение с тези, които пиели друга напитка.

Съавторът на изследването д-р Даниел Лампорт смята, че подобрението се дължи на флавоноидите в портокаловия сок, за които е доказано, че подобряват когнитивните способности чрез активирането на сигнални пътища в хипокампуса - част от мозъка, свързана с научаването и паметта.

„Малки, лесни промени в ежедневната диета, като приемането на повече плодове и зеленчуци, богати на флавоноиди, има потенциала да подобри мозъчното здраве“, казва Лампорт.

Спанак
Изследване от 2015 г. установи, че приемането на спанак има потенциала да подмлади мозъка с 11 години и да предпази от деменция.

Учени от университета Ръш в Чикаго наблюдавали диетата и менталните способности на около 950 възрастни хора всяка година в продължение на десет години. Те установили, че когнитивните способности на хората, които приемали зелени зеленчуци, като спанак, поне веднъж дневно, не отслабвали толкова, колкото тези на хората, които не консумирали такива зеленчуци.

Хората, които ядели спанак или други зелени зеленчуци, спирали отслабването на когнитивните способности средно с 11 години. Ръководителят на изследването Марта Клеър Морис казва, че ползите за мозъка от зелените зеленчуци вероятно се дължат на високите им нива на витамини и хранителни вещества, като витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета каротин.