Пролетта е период на възраждане и обновяване в природата. Ние също сме част от нея и в организма ни протичат сходни процеси. Затова когато цялата природа се съживява, ние също трябва да почувстваме прилив на сили, пише Китайското национално радио. Но при някой се случва точно обратното и сутрин въобще не им се става от леглото, а за работа да не говорим. Освен това за пролетта е характерен и бум на депресиите. На какво се дължи това и как да се справим с тези състояния? Какво да включим в менюто си, за да се чувстваме в хармония със себе си и заобикалящата ни среда? Ето какви отговори дава на тези въпроси традиционна китайска медицина.

Пазете се от вятъра

Традиционната китайска медицина свързва сезоните с един от петте елемента и функционални системи в организма. През пролетта това са елементът Дърво и черния дроб.

Дървото се свързва с изтока и ранната утрин, т.е. времето, когато природата се пробужда. Негов цвят е зеленият, симулира го киселият вкус. През пролетта времето е променливо и вятърът често мени посоката си. Традиционната китайска медицина отдава голямо значение на тази стихия, защото въздействието ѝ върху човешкия организъм през пролетта е най-силно.Освен това този сезон е преход от зимните студове към летните горещини, затова се характеризира с повишена влажност на въздуха. Китайските лекари съветват да не бързате със свалянето на топлите дрехи, за да предпазите тялото от нахлуването на студ и вятър в него. Именно поради променливото време и господството на стихията вятър през пролетта се наблюдават повече заболявания свързани с отслабената през зимата имунна система и дихателните пътища.

Пролетната умора и черния дроб

А защо въпреки обновяващите се и по-силни енергии в природата някои хора се чувстват уморени и потиснати? През пролетта по принцип се ускоряват обмяната на веществата, кръвообращението и потока на жизнена енергия Ци. Една от причините за пролетната умора и дискомфорт е застоя някъде в организма, който възпрепятства свободния поток на Ци.

Пролетта е сезонът на черния дроб.Неговата най-важна функция е да съхранява и осигурява кръв на организма. Натрупаната в черния дроб кръв подхранва ставите и сухожилията и ако тя не достига, се появяват проблеми именно в тези части на тялото. Черният дроб отговаря и за здравето на очите и ноктите. Емоциите, които му вредят, са гневът и раздразнението. Натрупването на патогенен огън в черния дроб може да стане причина за по-честата поява на тези емоции, както и обратното, ако често се ядосваме, можем да навредим на нормалната му работа. С патогенния огън се обясняват и честите състояния на дискомфорт в стомашно-чревния тракт през пролетта.

При недостиг на енергията в черния дроб, човек става страхлив и неспокоен, зрението и мускулите му отслабват. Киселите храни предпазват черния дроб от натрупването на патогенен огън, а от друга страна горчивите имат тенденцията да го подхранват и поддържат.

Грижи за черния дроб

Известният лекар от династия Мин, Джан Дзинюе пише в своите трудове, че през пролетта трябва да се подхранва черния дроб. А как можем да направим това?

1. Храненето

През пролетта е по-добре да избягвате лютите храни, защото те могат да повишат патогенния огън в черния дроб и това да причини главоболие, виене на свят, зачервяване на очите, високо кръвно налягане и др. Изключете от менюто си мазната и студена храна, защото тя може да навреди на далака и стомаха. Плодовете и зеленчуците са богати на витамини, но през пролетта се постарайте варената храна да преобладава в менюто ви, а суровата да го допълват. Така ще предпазите стомаха от охлаждане. Отдайте предпочитание на бялото месо, бобовите и зърнени храни, зеления лук, тиквените семки, сладкия картоф, спанака, хинапа, гъбите.

Като цяло през пролетта трябва да се консумират повече сладки храни, отколкото кисели, защото това ще заздрави храносмилателната система. Желателно е да се избягват силните подправки.

2. Плодовете на пролетта

Китайците наричат ягодата „императрица на плодовете". Според традиционната китайска медицина тя укрепва далака и стомаха, стимулира енергията Ци и производството на кръв, овлажнява организма, изчиства токсините.

Друг пролетен плод това са черешите.Според китайската медицина те са сред храните със сладък вкус, регулират функцията на стомаха и далака, стимулират кръвообращението, укрепват енергията Ци и дихателната система, овлажняват и подхранват кожата.

И още един плод, който зрее през пролетта, но в по-топлите райони на Китай. Това е ананасът. Традиционната китайска медицина го препоръчва при лечението на хипертония и възпаление на дихателните пътища, подобрява циркулацията на кръвта, понижава риска от болести на сърцето и мозъка. Но не е задължително непременно на масата ви да присъстват ананаси, защото според китайската медицина най-полезни са тези плодове и зеленчуци, които растат в района, в който живеете.

3. Корен от репей за черния дроб

В Япония коренът от репей е известен като най-добрата храна за подсилване на черния дроб.Той ще ви помогне да си върнете настроението, да повдигнете духа и да се избавите от натрупаните токсини.Ако прекарвате дълго време пред компютър и очите ви са изморени, добавете корен от репей към менюто си и ще се почувствате по-добре.

4. Годжи бери

Според ТКМ плодовете на годжи бери са източник на янска енергия, на вкус са сладки и въздействат върху меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Те са тоник за кръвта и енергията, укрепват жизнените сили и помагат в лечението на очни болести и отслабено зрение, умора и отпадналост, високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, анемия, безсъние, отслабнала имунна система, бъбречна недостатъчност, остеопороза, болки в кръста и коленете, преждевременно остаряване.

Освен към чая, китайците добавят плодчетата годжи бери и като подправка към различни ястия и каши.

Въпреки полезните свойства на годжи бери, не бива да се прекалява с количествата. Китайските лекари съветват на ден да се консумират не повече от 20 гр. сушени плодове.

5. Разходки сред природата

Тъй като зимата е студено, прекарваме повече време на закрито.За да се заредите с енергия през пролетта и да укрепите черния с дроб се постарайте да сте повече време сред природата на свеж въздух.Така ще успеете и да се преборите със зимната летаргия и мързел.

Половинчасова разходка сред природата, особено през този красив сезон, увеличава ползите за здравето. Важно условие за укрепването на Ян енергията в началото на пролетта е да увеличим физическата активност. Заниманията със спорт може постепенно да се пренесат от фитнес залите на открито. Чистият пролетен въздух съдържа достатъчно количество отрицателни кислородни йони, които помагат за активирането на мозъчната кора, сърцето и белите дробове, както и предпазват от различни заболявания.

6. Ставайте по-рано

През пролетта денят постепенно расте и за да сме в хармония с биоритмите, следва да лягаме и ставаме по-рано. В часовете, когато черният дроб работи най-активно (1:00ч.-3:00ч.), трябва да сте заспали дълбоко.Единствено по този начин може да го оставите да работи безпрепятствено и ефективно и да изчисти натрупаните токсини.Затова за да се отпуснете и заспите навреме, най-добре е да си легнете не по-късно от 23ч.

7. Масажирайте точката Тай-чун

Тай-чун е важна точка по меридиана на черния дроб. В превод името ѝ означава „велик кръстопът" на Ци и кръвта.

Намира се във вдлъбнатината, където се събират костите на първия и втори пръст на крака.

За какво помага?

- Тай-чун е една от най-ефективните точки при лечението на болести на черния дроб. Въздействието върху нея помага при почти всички нарушения в работата на този орган.

- Според традиционната китайска медицина черния дроб е „прозорец" на очите. Затова въздействието върху Тай-чун облекчава и различни болести на очите, например понижена острота на зрението, сухота в очите, влошено нощно зрение.

- Меридианът на черния дроб е единственият, който минава през половите органи. Това е причината, поради която въздействието върху Тай-чун се прилага при различни заболявания на половата система, например болки в яйчниците, болезнена менструация, маточно кървене, както и гадене и конвулсии при бременност.

- Масажирането на Тай-чун помага и при някои критични състояния, например загуба на съзнание, кома, епилепсия, спазми.

- Въздействието върху тази точка облекчава състояния, причинени от застоя на жизнената енергия или прекалено активен черен дроб, например депресия ,пристъпи на гняв, главоболие, световъртеж, безсъние, раздразнителност.

Масажирайте точката Тай-чун всеки ден в продължение на 3 до 5 минути, но не натискайте прекалено силно.